Banca Angliei a majorat rata dobânzii de politică monetară cu un sfert de punct procentual la 4,5%, avertizând că nu își va atinge ținta de inflație până în 2025.

Bank of EnglandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Decizia a fost luată cu o majoritate de șapte voturi pentru și două împotrivă în Comitetul de politică monetară al băncii centrale. De asemenea, Bank of England și-a revizuit estimările privind inflația pe termen scurt, admițând că a subestimat anterior intensitatea și persistența creșterii prețurilor la alimente.

În loc ca inflația să scadă sub ținta de 2% într-un an, așa cum a prognozat anterior, BoE crede acum că va atinge ținta abia la începutul anului 2025.

BoE se așteaptă ca inflația să scadă de la 10,1 la sută (cât e în prezent) la 5,1 la sută în ultimul trimestru al anului, față de estimările anterioare, de 3,9 la sută la final de an. Orice deteriorare suplimentară a perspectivelor inflației l-ar face pe prim-ministrul britanic Rishi Sunak să-și rateze angajamentul de a reduce la jumătate inflația până la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, banca crede acum că economia Regatului Unit va evita o recesiune, estimând că până la jumătatea anului 2026 creșterea PIB va fi solidă pe fondul încrederii mai puternice a consumatorilor și a companiilor, dar și a creșterii cheltuielilor guvernamentale.

Membrii MPC care au votat pentru a menține ratele la 4,25%, Swati Dhingra și Silvana Tenreyro, au spus că efectul întârziat al creșterilor anterioare de dobândă urmează să apară. Ei au susținut că acest lucru ar putea reduce consistent inflația, ceea ce ar face ca BoE să reducă dobânzile.