De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat cu adevărat bogat? Răspunsul depinde de locul în care trăiește, scrie revista elenă Money Review. Pentru a intra în cei 1% cei mai bogați din Monaco, averea unei persoane trebuie să atingă niveluri de opt cifre, în timp ce în România, o avere cu puțin peste jumătate de milion de dolari este suficientă pentru a fi considerat bogat.

Euro, baniFoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Potrivit datelor agenției internaționale de real estate Knight Frank, pragul pentru ca cineva să intre în cei 1% cei mai bogați oameni din Monaco este de 12,4 milioane de dolari. Semnificativ mai scăzut, dar încă ridicat este „pragul” pentru cei 1% cei mai bogați din Elveția (6,6 milioane de dolari) și Australia (5,5 milioane de dolari). În SUA, este nevoie de 5,1 milioane de dolari pentru a te alătura clubului celor cu adevărat bogați.

În urmă cu circa doi ani, HotNews a realizat o anchetă despre suma de la care te poți considera bogat. Au răspuns atunci Valeriu Stoica, Cătălin Păuna, Lucian Croitoru și George Butunoiu. Textul poate fi citit aici

De asemenea, pe aceeași temă a scris și Florian Libocor, economist șef al BRD un text pentru HotNews. „Ceea ce il separa ireparabil pe individ de acumularile sale este disparitia fizica a acestuia. Prin urmare, am putea sa spunem ca si sanatatea, in ansamblul ei, este o forma de bogatie necesara pentru a acumula/gestiona bogatia materiala. Bacanul cel mai bogat, Hagi-Tudose, moare într-o mizerie cumplită dar pe un „maldăr de galbeni”. Una din provocarile acumularii de avutie la fel de “ascutita” precum generozitatea este obsesia. Obsesia castigului continuu”, scria Libocor. Textul lui poate fi citit aici.

Potrivit Bloomberg, datele confirmă că pandemia și creșterea costului vieții au mărit decalajul dintre țările bogate și cele sărace. Pentru a intra în top 1% în Monaco este nevoie de o avere de cel puțin 200 de ori mai mare decât cei doar 57.000 de dolari necesari pentru a fi considerat bogat în Filipine.

Gospodăriile cu venituri scăzute din întreaga lume resimt povara inflației, fiind obligate să cheltuiască mai mult din veniturile disponibile pentru a-și satisface nevoile de hrană și de locuință. Pe de altă parte, cei mai bogați 500 de oameni din lume și-au mărit averea totală cu aproape 600 de miliarde de dolari în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, cel mai mare câștig fiind înregistrat de CEO-ul Meta și creatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

„Inegalitatea în creștere la nivel internațional ar putea face ca această categorie să intre în vizor – în special cu ideea unei impozitări mai mari a activelor acestora și chiar pentru emisii de noxe”, notează Flora Harley a lui Knight Frank.