​România rămâne în fruntea clasamentului statelor cu cele mai multe accidente rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi (28.000 pe an), 4 români murind zilnic ca urmare a acestora, arată datele Institutului Național de Statistică, consultate de HotNews.ro

Accident rutierFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

La nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021, an pentru care avem agregate cifrele la nivel de UE. Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori)

Pe baza cifrelor Eurostat, înafara Suediei, alte 8 state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia) au înregistrat cel mai scăzut număr de decese ca urmare a accidentelor.

La nivelul UE, puțin peste jumătate dintre decesele rutiere au avut loc pe drumurile rurale, față de 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Ocupanții mașinilor (șoferi și pasageri) au reprezentat 43% din toate decesele rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule cu două roți (motociclete și mopede) 18% și bicicliștii 10% din totalul deceselor.

În zonele urbane, modelul este foarte diferit, pietonii (37%) reprezentând cea mai mare parte a victimelor.

Bărbații au reprezentat trei din patru decese rutiere (77%). Bătrânii (65+) au reprezentat mai mult de un sfert (28%) din totalul deceselor, deși proporțional mai mulți tineri sunt uciși pe drumuri. Circa 12% dintre cei uciși pe drumurile UE aveau vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, deși această grupă de vârstă reprezintă doar 7% din populația UE. Prin urmare, tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicați într-o coliziune rutieră fatală.

Cum stăm în România

Pe județe, clasamentul celor mai multe accidente rutiere arată ca în graficul de mai jos.

Cât privește numărul celor decedați ca urmare a producerii accidentelor, situația e ușor schimbată.

În cursul anului 2022 s-au înregistrat 28.010 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 36218 persoane accidentate, din care 4,5% persoane accidentate mortal. În anul 2022, comparativ cu 2021 se constată creşteri ale riscului asociat traficului rutier pentru toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, după natura acestora şi modul în care s-au produ, arată INS.

Cea mai mare creştere, respectiv cu 10,2%, s-a înregistrat la numărul accidentelorîn care este implicat un singur vehicul.

Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 83,8% din total accidente, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 79,4%din total persoane accidentate.

În anul 2022, din cei 3305 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 1182, respectiv 35,8% au fost conducători de autoturisme.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (10,3% din numărul total de accidente), iulie (10,2%) şi iunie (9,9%).

După condiţiile de luminozitate, 73,0% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei şi după starea carosabilului, 87,0% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.

Vezi aici cercetarea INS pe tema accidentelor rutiere din România

Sursa foto: LCVA / Dreamstime.com