După oferta creșterii salariilor profesorilor, premierul Ciucă a anunțat că s-a convenit înlocuirea conducerilor insituțiilor care au în responsabilitate colectarea banilor la bugetul de stat, nominalizând ANAF, Vama și Marii Contribuabili. Surse guvernamentale au declarat miercuri că Ionuț Mișa, șeful de la Marii Contribuabili, susținut de PSD, va fi înlocuit prin ordin de mutare.

Ionut MisaFoto: Agerpres
  • „În acest context (n.a oferta de salarizare făcută profesorilor) am convenit ca la nivelul structurilor din Ministerul de Finanțe care au in responsabilitate colectarea banilor la bugetul de stat sa se producă o serie de înlocuiri la nivelul conducerii instituțiilor și aici mă refer la ANAF, la Vamă și la Marii Contribuabili. (...)
  • Atunci când am preluat guvernarea în noiembrie 2021 și am discutat de măsurile de creștere a veniturilor am convenit cu totii ca vom introduce măsuri de colectare si am vorbit de Factura electronică, de Radarul Mărfurtilor.
  • Toate aceste instrumente sunt funcționale, probabil că nu funcționează în conformitate cu potențialul pe care îl au.
  • Atrag atenția noilor conducători ai acestor instituții că este obligativitatea dumnealor împreună cu personalul din subordine să pună în valoare tot ceea ce am pus la dispoziție pentru a putea să avem o colectare cât mai corectă.
    ”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Înaintea ședinței de Guvern, surse oficiale au declarat miercuri că șeful Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa, care este susținut de PSD, va fi mutat de la conducerea acestei instituții.

  • „O să pice și Ionuț Mișa, prin ordin de mutare”, au declarat miercuri surse guvernamentale.

Ionuț Mișa este funcționar public și până la acest moment nu a făcut niciun anunț privind plecarea din funcție.

Lucian Heiuș și-a dat demisia luni de la vârful ANAF, în contextul în care instituția a fost criticată în ultima perioadă pentru „gaura” bugetară și că nu ar fi fost performantă la colectare.

În anunțul privind depunerea demisiei, Lucian Heiuș a prezentat și un tabel cu privire la estimările Ministerului Finanțelor când a realizat bugetul (despre care am tot arătat că a fost scris greșit) și cât s-a reușit a se încasa efectiv.

Conform datelor prezentate, față de estimările realizate la bugetul pe 2023 este un minus de 8,9 miliarde lei, la 5 luni.

În detaliu se mai vede ceva, anume că latura PSD din ANAF este cea care merge prost, adică Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili care este condusă de Ionuț Mișa (fost șef al instituției), susținut acolo de social-demorați. Minusul este de 8,4 miliarde lei.

După demisia șefului ANAF, Nicoleta Cîrciumaru a fost numită, interimar, pe funcția de președinte al ANAF, ea în prezent fiind vicepreședinte, a anunțat Ministerul de Finanțe.