România vinde Ucrainei muniție și armament de calibru mic și mijlociu, de când Rusia a pornit războiul, anul trecut.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova, o declarație comună în care România asigură Ucraina de sprijinul său pentru aderarea la NATOFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Spre deosebire de partenerii săi internaționali, din NATO și UE, Guvernul României face toate eforturile să țină sub preș sprijinul militar și logistic, oricât de mic sau mare ar fi el, pe care țara noastră îl oferă Ucrainei, în războiul cu Rusia.

În ciuda apropourilor pasiv-agresive de la nivel oficial, că România face lucruri pentru Ucraina, dar nu vrea să se laude (din rațiuni de securitate, dar mai ales electorale, a se vedea propaganda AUR și scandalul Bîstroe), publicul nu este informat cu transparență despre acest sprijin. Noroc că unele lucruri le poate vedea cu ochiul liber – primirea refugiaților de război ucraineni sau afluxul rutier, feroviar și maritim de cereale ucrainene, în drumul lor de export către restul lumii.

Tace și face România sau tace de jenă cât de puțin face, de fapt, pentru Ucraina? Nu există informații clare în acest sens, ci doar bănuieli, presupuneri și formulări diplomatice.

Chiar dacă pe 1 iunie, la Bulboaca, în Republica Moldova, președinții Iohannis și Zelenski au semnat o declarație comună, prin care România se angajează să „susțină Ucraina atât timp cât va fi necesar”, inclusiv cu integrarea în NATO, iar Ucraina „apreciază în mod deosebit susținerea politică și practică oferită de România”, prin „primirea de refugiați, tranzit pe teritoriul național al asistenței internaționale, facilitarea exporturilor de cereale, susținere pentru eforturile Ucrainei de apărare națională și creștere a rezilienței, inclusiv creșterea capacităților de apărare”.

Citește articolul integral pe Panorama.