Peste 168.000 de bebeluși s-au născut anul trecut în România, cei mai mulți dintre ei venind pe lume în septembrie. Dar situația diferă mult de la județ la județ, arată datele INS.

Mama si nou nascutFoto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

A doua lună ca număr de nou-născuți (la nivel național) este ianuarie. Desigur, dacă scădem cele 9 luni de sarcină putem deduce și luna procreării celor mai mulți copii.

Cel mai mic număr de nașteri în 2022 a avut loc în decembrie (la nivel național).

Într-un studiu din revista Proceedings of the Royal Society doi experți au remarcat că statele nordice din SUA au un vârf al nașterilor în iunie și iulie, în timp ce statele din sudul SUA înregistrează un vârf în octombrie și noiembrie.

Același studiu a găsit un model similar în emisfera nordică, cu vârfuri care au loc cu atât mai târziu în cursul anului, cu cât țara e situată mai aproape de ecuator. De exemplu, Finlanda a înregistrat cele mai multe nașteri la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce nașterile din Jamaica au atins vârful în noiembrie.

Potrivit cercetărilor în domeniu, sezonalitatea nașterilor poate fi legată de temperatură și de lungimea zilei. Măsura în care temperatura și durata zilei se schimbă de-a lungul anului depinde de latitudine, explică autorii studiilor.

Aceste schimbări ale climei și zonei în care se află cuplul pot influența frecvența sexului, deși acesta depinde de mai mulți factori, cum ar fi venitul, cultura, vacanțele ș.a.

Mai jos, un grafic interactiv cu luna în care vin cei mai multi copii pe lume, județ cu județ. Treceți cu mouse-ul peste fiecare județ în parte pentru a vedea luna în care vin pe lume cei mai mulți copii acolo.