Faptul că economia europeană este „gripată”, începe să se vadă și în România. După un prim trimestru pozitiv, lucrurile s-au schimbat. Datele pe luna aprilie din industrie ne arată o scădere a cifrei de afaceri cu 16,3%, față de martie și cu 3% față de aprilie 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Institutul National de Statistica - INSFoto: Hotnews

Cele mai mari scăderi față de martie sunt în industria extractivă (-24,2%) și industria prelucrătoare (-15,9%).

De altfel, dacă ne uităm doar la industria prelucrătoare, observăm o diminuare a comenzilor noi de 18% comparativ cu luna anterioară și de 0,7% (raportat la aprilie 2022).

Comparativ cu martie, diminuări mari sunt în industria bunurilor intermediare (-25,2%), industria bunurilor de uz curent (-15,6%), industria bunurilor de capital (-14,9%) și în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,8%).

În luna aprilie 2023, producţia industrială a scăzut faţă de luna martie 2023 atât ca serie brută (-17,3%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-0,8%).

Faţă de luna aprilie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 7,1% ca serie brută și cu 4,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Acest lucru afectează și bugetul, vedem în încasări. Când a fost realizat s-au estimat cifre prea mari, fără să fie luată în considerare situația reală a economiei.