Românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical în primul trimestru din 2023, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor transmise de CNAS la solicitarea HotNews.ro.

Oameni pe strada in Piata Victoriei din BucurestiFoto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

În total au fost 1,83 milioane de certificate de concedii medicale, ceea ce ar înseamna o medie de 4,5 zile.

Acestea sunt zile decontabile de CNAS. Trebuie avut în vedere că, potrivit legislației, primele 5 zile de concediu sunt suportate de angajator, iar următoarele de CNAS.

“Prin urmare, numărul de zile de concediu medical suportate din FNUASS (decontate de casele de asigurări de sănătate) este altul decât numărul însumat de zile de pe certificatele de concediu medical”, spune instituția.

Conform sursei citate, determinarea numărului persoanelor beneficiare ale concediilor medicale nu poate fi efectuată de CNAS, având în vedere pe de-o parte că doar concediile medicale mai lungi de cinci zile intră în procedura decontării cu casele de asigurări de sănătate, iar pe de altă parte că o persoană poate beneficia de mai multe concedii medicale într-un trimestru.

124.840 ani de concediu medical decontat în 2021

Dacă ne uităm la datele pe 2021 și 2022, acestea ne arată că românii au luat concediu medical (decontat de CNAS) în echivalentul a 124.840 ani, respectiv 109.688 ani. Să nu uităm că 2021 a fost an de pandemie.

Așadar, datele sunt următoarele:

  • 2021: 8.405.230 certificate de concediu medical, 45.566.833 zile prestații suportate din FNUASS;
  • 2022: 8.364.871 certificate de concediu medical, 40.029.055 zile prestații suportate din FNUASS

Prin urmare, în 2021 vorbim de o medie de 5,4 zile, iar în 2022 de 4,7 zile.

Ministrul Sănătății se plânge că avem un număr mare de concedii medicale

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila s-a plâns zilele trecute că avem un număr mare de concedii medicale, precizând că „există preocupare” privind „ţinerea sub control a acestui fenomen” al concediilor medicale, pentru că „discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc”.

Potrivit acestuia, sunt şi hârtii false, „orice activitate de genul ăsta duce şi la apariţia unor situaţii în care legalitatea nu este respectată”.

„Să vă spun care a fost evoluţia concediilor medicale: au crescut destul de mult în pandemie, şi era normal pentru că se acordau concedii medicale nu numai pentru persoana bolnavă, ci şi pentru părintele care avea copilul bolnav, adică existau nişte prevederi care duceau la creşterea numărului de zile de concediu medical. Acest fenomen s-a oprit în 2022; în 2022 numărul de zile de concediu medical, comparativ cu anul dinainte, a scăzut cu 12% şi suntem aproape de un nivel pre-pandemic ca şi număr de zile de concediu medical”, a spus Rafila, la Prima TV.

Conform declarațiilor sale, numărul de zile de concediu medical în general este mare şi aici sunt mai multe explicaţii.

„Una ţine de medicii care prescriu concediu medical. Majoritatea prescriu persoanelor care au nevoie de concediu medical ca să-şi refacă starea de sănătate. Cred că un mecanism care să fie mai strict în ceea ce priveşte anumite persoane care se poate vedea că prescriu în mod obişnuit un număr foarte mare de concedii medicale, cred că un mecanism de control şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are dreptul să facă un astfel de lucru”, a spus el.

  • „Există diverse variante financiare care descurajează o persoană să solicite concediu medical. În Franţa, de exemplu, prima zi de concediu medical nu este plătită. (...) E clar că trebuie să ţinem fenomenul ăsta sub control, pentru că discutăm de foarte mulţi bani publici care se plătesc. Asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă, să interzicem în vreun fel acordarea de concedii medicale persoanelor care chiar au nevoie de concediu medical”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Acesta a subliniat că şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, „există preocupare” privind „ţinerea sub control a acestui fenomen” al concediilor medicale.

Sursă foto: Dreamstime.com