În luna mai 2023, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 2,1% faţă de luna aprilie 2023, iar față de luna mai 2022, acestea au crescut cu 7,7%, a transmis marți Statistica. Asta înseamnă presiuni inflaționiste mai mici și îl ajută pe Isărescu în lupta cu inflația.

Masini in fabrica la DaciaFoto: Dacia

Creșterea de doar 7,7% din mai este cea mai mică din ianuarie încoace, când indicele crescuse cu 24%.

Practic, scăderile din zona industriei petroliere, extractive și a celei manufacturiere au fost compensate de creșterile din energie, distribuția apei sau fabricarea băuturilor

Prețurile de producție sunt adesea considerate de economiști ca un indicator principal al direcției în care se îndreaptă inflația peste câteva luni.

Acesta este un semnal bun pentru buzunarele fiecăruia dintre noi, semnalând faptul că în perioada care urmează prețurile la raft ar urma aceeași tendință, ceea ce ar putea face ca BNR să nu mărească dobânda-cheie în perioada următoare

Prețurile producției industriale reprezintă un indicator cheie pentru măsurarea inflației, dar și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economică reală se calculează prin împărțirea PIB-ului nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.