Ferhat Gürüz, președintele Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Regiunea Mediterana, a declarat că în perioada ianuarie-iunie, au fost exportate din Turcia fructe și legume proaspete în valoare de 1,69 miliarde de dolari, scrie presa turcă.

FructeFoto: Serg_velusceac | Dreamstime.com

Furnizând informații despre exporturile Turciei din prima jumătate a anului, Gürüz a spus: „Exporturile turcești de fructe și legume proaspete au atins nivelul de 1,69 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, cu o creștere de 17%.

La această performanță, Asociația Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Regiunea Mediterana a avut o contribuție de 46%.

Gürüz a declarat că în primele șase luni au fost valorificate pe piețele internaționale 2,27 milioane de tone de produse și a adăugat:

„Cele mai exportate produse ale industriei noastre au fost roșiile, mandarinele și ardeii. În această perioadă, am exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari, înregistrând o creștere de 32%; mandarine de 228,4 milioane de dolari, cu o creștere de 35%; și ardei de 180,2 milioane de dolari, cu o creștere de 51% la sută. Cele mai mari piețe de export pentru fructele și legumele noastre au fost Rusia, România și Germania. Am exportat în Rusia în valoare de 498,2 milioane de dolari, cu o creștere de 10%; în România de 180 milioane dolari cu o creștere de 42%; și către Germania în valoare de 156,6 milioane de dolari, având o creștere de 26%”.

(Material realizat cu sprijinul agenției Rador / Sursa foto: Serg_velusceac |Dreamstime.com)