Banca Centrală Europeană (BCE) va cere băncilor să furnizeze date săptămânale referitoare la lichidităţi, din septembrie, astfel încât să poată efectua verificări mai frecvente asupra capacităţii lor de a evita potenţiale şocuri, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, a declarat directorul pentru supraveghere al BCE, transmite Reuters.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine LagardeFoto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Într-un interviu publicat sâmbătă de Milano Finanza, Andrea Enria a spus că băncile europene sunt mai puternice decât înainte, dar că pieţele financiare sunt încă într-o ”fază delicată” din cauza războiului din Ucraina, a inflaţiei mai mari şi a ratelor dobânzilor în creştere rapidă.

Toţi aceşti factori pot creşte riscurile de lichiditate şi finanţare, a spus Enria, adăugând că BCE va fi foarte concentrată pe acest lucru în testele de stres şi alte procese de supraveghere aflate în curs.

”Am decis să trimitem băncilor, începând cu luna septembrie, o solicitare de informaţii săptămânale, pentru a avea date mai proaspete, care să ne permită să monitorizăm mai bine evoluţia lichidităţii”, a spus Enria.

În prezent, băncilor li se cere să furnizeze lunar BCE informaţii despre lichiditate.

Rezultatele testelor de criză ale băncilor vor fi dezvăluite în următoarele zile, iar Enria a spus că vor arăta că băncile europene se pot confrunta cu o potenţială criză financiară de pe o bază mai puternică, cu niveluri de capital mai ridicate şi active mai solide şi mai fiabile.

Întrebată dacă în Italia este nevoie de un al treilea mare grup bancar în afară de UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Enria a spus că există o marjă de consolidare, ca şi în alte state membre europene.