Impunerea unor măsuri fiscale, de magnitudinea celor vehiculate, într-un termen atât de scurt și la mijlocul anului fiscal, riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei, arată un comunicat al Coaliției pentru dezvoltarea României, remis HotNews vineri la prânz.

Florin PogonaruFoto: Inquam Photos / George Călin

Măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor, oricât de nepopulare ar fi, trebuie să fie implementate cu prioritate și celeritate. Statul român este nevoit să limiteze risipa și să acționeze responsabil în administrarea banilor publici, mai notează autorii comunicatului.

Aceștia propun ca măsuri prioritare restructurarea companiilor de stat (care continuă să acumuleze pierderi și datorii), profesionalizarea și digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizării. De asemenea, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat și susținut prin întărirea capacității de a genera venituri și printr-o proiecție corectă și realistă a bugetului.

În același timp, România nu mai poate amâna recuperarea decalajului uriaș în colectarea taxelor. În continuare avem cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35%. Fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasați la bugetul de stat, se mai arată în document.

Implementarea cu succes a programelor și proiectelor publice este condiționată de capacitatea tehnică și operațională a autorităților și instituțiilor statului. Astfel, creșterea semnificativă și de urgență a capacității administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistență tehnică oferită de prestatori specializați de servicii, locali sau internaționali, este necesară și prioritară.

Nu în ultimul rând, regimul cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat nu trebuie modificat, afectând un mecanism care deja și-a dovedit utilitatea în societate.

Coaliția pentru Dezvoltarea României încurajează Guvernul să efectueze o analiză riguroasă a cheltuielilor publice și a căilor de reducere a acestora, beneficiind de asistență tehnică independentă, în scopul dimensionării acestora la un nivel suportabil, asumat cu responsabilitate.

Comunitatea de afaceri pe care o reprezentăm consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă transparent, printr-o consultare reală cu toate părțile interesate. Predictibilitatea cadrului fiscal este o precondiție pentru continuarea fluxurilor investiționale și implicit a creșterii economice.

„Din păcate, măsurile de ajustare fiscală pe care Guvernul le propune acum nu au ca motivație nevoia de reașezare a sarcinii fiscale pe baze sustenabile, ci nevoia de a acoperi prin măsuri spontane și insuficient fundamentate deficitul bugetar excesiv recent recunoscut. Dacă aceste măsuri nu sunt încadrate într-o strategie macroeconomică de substanță pe un orizont de timp mai lung, în corelație cu un plan de limitare a risipei bugetare și de eficientizare a cheltuielilor publice, anul viitor, an electoral, ne vom găsi în aceeași situație și o nouă presiune fiscală va fi resimțită în principal de mediul privat.”, a spus Florin Pogonaru, Președinte AOAR și Coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României.