Proiectul de reducere a cheltuielilor pregătit de Coaliția PSD-PNL nu s-ar aplica și Băncii Naționale. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat de ce.

Banca Nationala a Romaniei- BNRFoto: Hotnews / Florin Barbuta

„De multe ori suntem trecuți la instituții bugetare, dar nu suntem. Nu consumăm un bănuț de la Guvern. Dimpotrivă, ne plătim toate impozitele plus că anul trecut am fost una dintre puținele Bănci Centrale din Europa care a făcut și profit”, a spus el.

De asemenea, a reamintit că 80% din acest profit net se duce bugetul.

„Contribuim la buget. Se discută și despre veniturile noastre. Sunt legate de faptul că suntem într-un sistem de bănci centrale din Europa unde mișcarea personalului este liberă. Nu putem să coborâm cu salariile specialiștilor din BNR sub ceea ce oferă celelalte bănci centrale pentru că vor pleca. E o mișcare liberă”, a explicat Guvernatorul BNR.

  • „Este vorba despre câteva sute de persoane, restul este personal auxiliar care e plătit în condiții de piață”.

Potrivit acestuia, în BNR există reguli foarte stricte privind salarizarea.

Dacă n-ar fi aceste reguli stricte, n-am face profit. Nu știm dacă (proiectul n.r.) se adresează și BNR. Avem legea noastră, este europeană”, a spus el.

Cum a fost certată BNR de fostul președinte BCE pe tema salariilor

Guvernatorul BNR a povestit cum a fost certată instituția pe care o conduce de către Jean-Claude Trichet din cauză că a scăzut salariile:

„În 2009 când s-au tăiat salariile am luat și noi hotărârea, voluntar, să le reducem și noi. A venit Trichet (Jean-Claude Trichet – fostul președinte BCE) care ne-a spus: Nu, ați încălcat tratatul european!

Am zis: Cu ce l-am încălcat? Este o chestie voluntară. Noi l-am hotărât, Consiliul de administrație.

Pe urmă am aflat că s-a plâns un salariat.

Ați încălcat tratatul european pentru că:

1. Se spune că nu aveți voie să primiți niciun fel de instrucțiuni.

2. Ați finanțat bugetul.

„Nu aveți voie să finanțați bugetul decât din profitul ăla net”, le-a spus Trichet.

Am scos banii, nu i-am mai băgat la buget și i-am băgat într-un fond de consolidare ca să nu mai fim acuzați.

Venise să ne serbeze la 130 de ani. În loc să ne serbeze, ne-a tras de urechi că am redus salariile. Asta e legea europeană. Suntem în UE, respectăm legea europeană”.

Cât se câștigă în Banca Națională

Veniturile lunare (sume nete) sunt următoarele:

Mugur Isărescu, guvernator: salariul 52.447 lei, Indemnizație de membru al Consiliului de administrație 22.706 lei

Florin Georgescu, prim-viceguvernator, Salariul 49.406 lei, Indemnizație de membru al Consiliului de administrație 22.373 lei

Leonardo Badea, viceguvernator: Salariul 44.952 lei, Indemnizație de membru al Consiliului de administrație 22.355 lei

Eugen Nicolăescu, viceguvernator: Salariul 44.952 lei, Indemnizație de membru al Consiliului de administrație 22.355 lei

Alte venituri

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează: Indemnizație de vacanță – 100% din salariul net lunar; Alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare; O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:

5 ani – 10 salarii;

4 ani – 8 salarii;

3 ani – 6 salarii.

Membrii Consiliului de administrație nu beneficiază de bonus de performanță.

Conducerea neexecutivă

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României - Csaba Balint, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa, Dan-Radu Rușanu, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului de administrație în valoare de 22.355 lei.

Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

Nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din Banca Naţională a României

Nivel minim Nivel maxim

Centrala Băncii Naționale a României

Director 18.910 lei 42.105 lei

Director adjunct 17.127 lei 29.426 lei

Șef serviciu 8.400 lei 23.815 lei

Șef birou 9.715 lei 16.118 lei

Structurile teritoriale ale Băncii Naționale a României

Director 10.899 lei 19.418 lei

Șef serviciu 7.966 lei 13.474 lei

Șef birou 7.934 lei 8.799 lei

În plus salariații băncii pot primi bonus de performanță anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanței profesionale.