Cel mai „tare” pașaport este cel singaporez, acesta permițând cetățenilor singaporezi să intre fără viză în 193 de state, potrivit Indexului Henley al pașapoartelor, ediția 2023.

Turiști în Stockholm, SuediaFoto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Indexul calculează numărul de state pe care cetățenii unei țări le pot vizita fără să solicite viză și deține aceste date pe ultimii 18 ani.

Singapore este urmată de un grup de 8 state (Finlanda, Germania, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Spania și Suedia), ai căror cetățeni pot intra fără viză în 190 de state.

România este pe poziția 14 în acest clasament, alături de vecinii bulgari, noi având acces fără vize în 177 de țări.

Ungaria și Grecia sunt mult deasupra noastră, pe locul al 6-lea, cu 186 de țări pe care le pot vizita fără să solicite viza.

Printre țările în care ei pot merge în vreme ce românii au nevoie de vize se numără: Burkina Faso, Africa de Sud, Swaziland, Guam, Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, Anguilla (teritoriu britanic aflat în nordul Antilelelor Mici, la est de Puerto Rico), insulele Cayman, Puerto Rico (stat insular asociat Statelor Unite ale Americii situat în nord-estul Mării Caraibilor), Insulele Virgine sau Surinam.

Vezi aici ediția 2023 a Indexului Henley