BNR este asteptata sa creasca din nou, miercuri, dobanda de politica monetara. Iata-i pe cei care decid nivelul dobanzii

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Marţi, 25 martie 2008, 0:41 Economie | Finanţe & Bănci


Isarescu, Georgescu si Dijmarescu, trei grei ai BNR
Foto: Rompres
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei urmeaza sa ia o decizie in sedinta de miercuri in privinta ratei dobanzii de politica monetara. Nivelul dobanzii a fost stabilit la 9% in sedinta din 4 februarie 2008, dupa ce in ianuarie a urcat de la 7,5% la 8%. Potrivit unor analisti economici, BNR ar putea hotara miercuri sa creasca rata dobanzii, pentru a treia oara in acest an.

Estimarile analistilor privind decizia de miercuri a BNR

Zece analisti dintre cei 14 chestionati de Reuters la inceputul lunii martie se asteptau ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara. Majoritatea apreciaza ca decizia BNR va fi o crestere de 0,5% a dobanzii.

Analistii pun o astfel de decizie pe seama excesului de cerere şi a presiunilor de depreciere asupra leului. Majorarea dobanzii este o masura de tintire a inflatiei, in conditiile in care nivelul acesteia a urcat la 8% in februarie acest an si este prognozata la 8,3% in martie.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara.

Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.

Cum se iau deciziile in Consiliul de Administratie al BNR

 
Voturile in Consiliu sunt egale ca importanta, astfel ca o decizie poate sa fie luata cu cinci voturi contra patru
 
 
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
Consiliul de Administratie este alcatuit din noua membri, numiti pe o perioada de cinci ani prin vot al Parlamentului, la propunerea Comisiilor de Buget, Finante, Banci din cele doua camere ale Legislativului. Potrivit legii, membrii Consiliului de Administraţie nu pot fi parlamentari sau membri ai unui partid politic şi nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică.

Actualul Consiliu si-a inceput mandatul in 2004. Patru dintre membrii Consiliului sunt din partea Bancii Centrale: guvernatorul, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori, iar ceilalti cinci provin din mediul economic sau universitar. 

"Voturile in Consiliu sunt egale ca importanta, astfel ca o decizie poate sa fie luata cu cinci voturi contra patru", a explicat pentru HotNews.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Consiliul este prezidat de guvernatorul BNR, ca si Comitetul de politica monetara, cel care prezinta in cadrul sedintelor Consiliului strategia, obiectivele si masurile de politica monetara. "Deciziile Consiliului de Administratie se iau pe baza analizei prezentate de Comitetul de politica monetara, dar si a analizelor facute de fiecare membru in parte", a precizat Vasilescu.

Cine sunt membrii Consiliului de Administratie

Mugur Isarescu se afla in fruntea Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990. Pentru un singur an, in 2000, Isarescu a renuntat la functia de guvernator pentru a deveni premier al Romaniei. In acelasi an a candidat ca independent  la presedintia Romaniei, dar a obtinut doar 9,5% din voturi.

Isarescu a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice in 1971. De la absolvire pana 1990, a lucrat ca cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala. In 1989 a obtinut tilul stiintific de doctor in economie.

Florin Georgescu este prim-viceguvernator al BNR din 2004 si a fost propus pentru aceasta functie PSD. Anterior, Georgescu a ocupat numeroase demnitati publice. La momentul desemnarii sale la BNR, era deputat al PSD, la al doilea mandat. Georgescu a absolvit Facultatea de Contabilitate din cadrul ASE si, de la absolvire  pana in 1990, a lucrat in Ministerul Finantelor. Timp de patru ani, in guvernul Vacaroiu, Georgescu a ocupat functia de ministru al Finantelor.

Eugen Dijmarescu a devenit viceguvernator al BNR in 2004. Incepand din 1990, Dijmarescu a detinut numeroase functii publice: senator, consilier de stat, secretar de stat, ministru si ambasador. Dupa ce a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale, in 1971, Dijmarescu a fost cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala. Prima functie publica a detinut-o imediat dupa Revolutie, ca ministru-secretar de stat. In 1990, pentru o perioada de cateva luni, Dijmarescu este numit ministrul economiei si finantelor.

In 1994, Dijmarescu este desemnat ambasador in Japonia, iar la revenirea in tara, dupa sase ani, devine ministru delegat pentru comert in guvernul PSD.

Cristian Popa se afla la al doilea mandat de viceguvernator al BNR. Anterior, Popa a fost economist sef al BNR si consilier al guvernatorului. Este absolvent al Facultatii de Comert din ASE si doctor in economie.

Maria Ene este membru al Consiliului de Administratie al BNR din 2004, cand a fost propusa pentru aceasta functie de PRM. Este economist de profesie, absolvent al Facultatii de Finante - Contabilitate din cadul ASE.  Dupa 1990, a lucrat in Bancorex timp de noua ani, ajungand pana la functia de contabil-sef adjunct.

Agnes Nagy a fost sustinuta pentru functia de membru al CA al BNR, pe care o detine din 2004,  de catre UDMR. Este de formatie economist, fiind absolvent al Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica. Detine titlul stiintific de doctor in economie si activeaza in invatamantul superior ca lector.

Napoleon Pop este membru al CA al BNR din 2004 la propunerea PNL. Anterior, Pop a detinut mai multe functii publice: senator, secretar de stat si ministru consilier la ambasada Romaniei de la Washington. Este absolvent al Facultatii de Comert Exteriro din cadrul ASE si doctor in economie. Inainte de 1990 a lucrat ca cercetator stiintific al Institutului de Economie Mondiala.

Silviu Cerna, membru al CA al BNR din 2004, a lucrat, de la absolvirea Facultatii de Timisoara in 1973 in invatamantul universitar, ajungand pana la gradul de profesor universitar.

Virgil Stoenescu, membru al CA al BNR din 2004, este profesor universitar la catedra de Istoria Gandirii Economice din cadrul ASE. Este doctor in economie, absolvent al Facultatii de Comert Exterior, are numeroase lucrari economice publicate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3588 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  escu (Marţi, 25 martie 2008, 1:15)

  trei [anonim]

  sa traiti-escu
 • 0 (0 voturi)    
  la naiba (Marţi, 25 martie 2008, 8:30)

  nervosul [anonim]

  Nu inteleg de ce la noi in tara cresc dobanzile, iar in restul europei sunt la un nivel mult mai scazut! Suntem mai fraieri? Bancile sunt cel mai modern sistem de a fura bani, mai ales la noi. Deci va recomand sa tepuiti bancile, pe cat posibil.
  • +1 (1 vot)    
   De fapt nu e rau (Marţi, 25 martie 2008, 11:11)

   Niko [anonim] i-a raspuns lui nervosul

   In Europa dobanzile sunt mai mici, dar inflatia raportata este de 3.3, in Romania este de ... oricum mult mai mare. Oricum, dobanzi mai mari incurajeaza economisirea, ceea ce e un lucru bun avand in vedere ca o buna parte din consum este satisfacut din importuri. De altfel economia romaneasca depinde incredibil putin de creditul intern, o buna parte din finante venind din afara. Ceea ce va fi afectat este consumul, din care oricum avem din belsug.

   Piata imobiliara ar putea fi afectata, dar in general nu e bine cand acest sector devine motorul unei economii. Sunt sanse mari sa ne pandeasca un caz precum Japonia, dar oricum nu prea au ce face, daca nu ia BNR masuri, vor impune UE, asa cel putin ramane o urma de autonomie.
  • +1 (1 vot)    
   Pentru ca... (Marţi, 25 martie 2008, 12:10)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui nervosul

   Dobanzile la noi in tara cresc pentru ca romanii nu se gandesc deloc la viitor. Daca dobanzile sunt mici oamenii isi permit sa se indatoreze pentru perioade mari de timp ca sa isi cumpere diverse lucruri (fac un credit pentru un frigider pe care il platesc dublu).
   Problema este ca atunci cand oamenii au bani la dispozitie nu se mai uita la pret si atunci ia ghici tu cine are de castigat? Producatorii si retailerii pentru ca vor creste preturile... nu-i asa daca tot te imprumuti nu mai conteaza daca dai 500 de lei sau 550 pe acelasi produs - ca nu ii dai de la tine (asta de fapt nu constientizeaza romanii).
   Si asa incet-incet vom ajunge sa ne amanetam toate bunurile.
   Cresterea dobanzii apare tocmai pentru a incerca sa opreasca din consumul excesiv al populatiei.
   Data viitoare cand vei dori sa iti cumperi ceva cu credit ar trebui sa te gandesti de doua ori daca intr-adevar iti trebuie produsul ala si daca nu mai bine pui banii in banca si din dobanda iti iei ceva (dobanda mare inseamna ca nu mai cheltuiesti banii, ci ii pui in banca sa faca pui).
   Sper ca am explicat cat mai pe intelesul tau.
  • +1 (1 vot)    
   nu te agita (Marţi, 25 martie 2008, 12:19)

   goe [anonim] i-a raspuns lui nervosul

   Dobanda de politica monetara are legatura printre altele cu inflatia. Si cum inflatia a crescut, creste si dobanda. Nici un mister aici.
  • 0 (0 voturi)    
   E logic (Marţi, 25 martie 2008, 20:09)

   E.C [anonim] i-a raspuns lui nervosul

   In majortatea tarilor europene incetinirea ritmului de crestere economica si chiar amenintarea recesiunii (chiar daca ne referim la cea cauzata de subprime in state) este asociata scaderii progresive a consumului. In aceste conditii bancile centrale decid sa scada rata dobanzii pentru a injecta lichiditate in pietele de bunuri reale (si chiar in pietele financiare prin rascumpararea unor subprime certificates). In romania expansiunea creditului de consum a creat deja o supralichiditate in piata (presiuni la import masive, deficit de cont curent rezultant, cresterea cotatiei EURON), iar pentru ponderarea ritmului de crestere al preturilor, a tendintelor de overshooting rasfrante in curs, a volatilitatii pietelor de moneda, si nu in ultimul rand pentru evitarea puseurilor inflationiste, BNR are interesul de a colecta prin intermediul sistemului bancar excesul de lichiditate. Marirea dobanzii de referinta este un semnal in realitate, care certifica interesul de a pastra sumele in depozite bancare fata de optiunea de a le cheltui.
 • +1 (1 vot)    
  Halal (Marţi, 25 martie 2008, 10:15)

  bedeu [anonim]

  "Dupa 1990, a lucrat in Bancorex timp de noua ani, ajungand pana la functia de contabil-sef " si ce s-a intamplat cu banca aceea nu stia nu din functia respectiva? O astfel de persoana in CA al BNR? Halal de tara
 • 0 (0 voturi)    
  9 membrii mititei (Marţi, 25 martie 2008, 11:14)

  fantoma de la bancorex [anonim]

  numa unu si unu! adica unu mai securist ca allalt. independenti politic? hahaha, ce gluma buna. cat despre sefu lor, guvernatoru, trebia de mult bagat la zdup dupa toate porcariile care so facut su nasu benereului pin banci in anii trecuti.inclusivb consilieru lui (adrian vasilescu) care cred ca no sa mai iasa la penzie ci o sa ajunga direct in formol sau inpaiat la antipa, ca de pensie nici nu poa sa fie vorba, chit ca are bine peste 70. de ani, binentales. cel tine in continuare la benereu, pai tot ai doi ochi albastrii, vorba cantecului.
 • +1 (1 vot)    
  rerr (Marţi, 25 martie 2008, 12:16)

  cv [anonim]

  Numai CV-uri unu si unu.... :) Probabil ca Isarescu propune si aia doar voteaza1
 • 0 (0 voturi)    
  Un singur monetarist (Marţi, 25 martie 2008, 18:34)

  claudiu [anonim]

  Singura persoana demna de functia asta, si care chiar nu are nici o coloratura politica, e independent si de un moralism ireprosabil e venerabilul si de departe distinsul monetarist Silviu Cerna! Insa cum era de asteptat nu s-a insistat foarte mult asupra reperelor bibliografice, deoarece nu conteaza pentru presa miticilor, dansul fiind un ..."provincial".
  Insa ca unul care l-am cunoscut, ca student si conducator de lucrare va spun ca opinia lui e cea mai ascultata, iar profunzimea acestui Guru, care a creat o foarte buna scoala monetarista la Timisoara este de calibru lui Alan Greenspan... Reverente d-le Profesor!
  • 0 (0 voturi)    
   Hmmm (Miercuri, 26 martie 2008, 11:43)

   Niko [anonim] i-a raspuns lui claudiu

   In momentul de fata nu cred ca e bine sa compari pe cineva cu Greenspan, the big Easy Al. Si de altfel ultimul om care ar fi bine sa fie pus la conducere acuma ar fi un monetarist, sa vezi atunci inflatie ...
 • 0 (0 voturi)    
  Informeaza-te inainte! (Miercuri, 26 martie 2008, 11:01)

  Anonim [anonim]

  BNR a crescut dobanda in februarie la 8% nu la 9%!
  Ieri a crescut-o la 9%!
  vezi: http://www.bnr.ro/ Info Finaciar.
 • 0 (0 voturi)    
  rata dobanzii (Miercuri, 26 martie 2008, 14:55)

  cornelius [anonim]

  BNR ne sparge in ficati cu cresterile astea.
  Am un credit la Pireus Bank si mi-a crescut rata cu 50 ron in 6 luni. Pai in stilu asta in 4-5 ani o sa am rata dubla. Asa ceva e strigator la cer. BNR crede ca nu va mai face lumea credite...SE INSEALA AMARNIC! De saracia care e in tara asta tot se vor face credite.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by