Prețurile mari din ultimii doi ani ne-au afectat puterea de cumpărare, iar consumul de alimente a scăzut consistent. Consumul de dulceață și gem a avut cel mai mare recul în Muntenia și Moldova, iar consumul de ciocolată și ouă a avut cele mai mari scăderi în București, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

Ionuț Popescu se mândrea cu faptul că acum câțiva ani nu era aliment pe care să nu și-l permită, dacă poftea. În copilărie, își amintește el, mama avea un buget alocat pentru mâncare și de regulă nu-l consuma pe tot, iar cămara era mereu plină. Iar la bunicii din Maramureș, cârnații stăteau bine afumați în podul casei iar beciul plin de toate bunătățile pământului. Dar acum, din rai parcă am picat în iad. 8 lei un kilogram de ceapă? În ce țară trăim? , se întrabă el pe bună dreptate.
Ionuț și soția lui locuiesc în Muntenia acum, împreună cu cei 3 copii. De o jumătate de an se bazează doar pe venitul lui Ionuț, întrucât soția și-a pierdut locul de muncă. Câștigurile, mâncate de inflație, le înjumătățesc lista de cumpărături săptămânale pentru mese.
Ionuț a trecut de la carnea de vită la cea de pui și evită cu totul restaurantele. „Din criza din 2009 nu m-am mai simțit atât de nesigur financiar”, spune el.
Hotnews s-a uitat peste datele legate de consumul alimentar.
Față de primul trimestru din 2021, când a început goana prețurilor, în primăvara acestui an consumul s-a schimbat consistent. Mai sus aveți pe regiuni variația consumului între primul trimestru din acest an si primul trimestru din 2021.