OTP Bank a obținut în instanță suspendarea ordinului Președintelui ANPC din luna mai a acestui an privind modul de calcul al ratelor pentru rambursarea creditelor, informează banca.

Horia Constantinescu, presedinte ANPCFoto: AGERPRES

Prin urmare, aplicarea măsurilor dispuse de ANPC prin acesta pentru bancă este suspendată până la soluționarea definitivă a demersului legal de anulare a ordinului.

„Reiterăm faptul că, OTP Bank România asigură dreptul clienților săi de a alege modalitatea de contractare și rambursare a creditelor în rate egale sau rate descrescătoare, în funcție de cerința și nevoile lor. Astfel, clienții pot alege varianta dorită încă de la momentul contractarii creditelor, precum și pe întreaga perioadă de rambursare, cu respectarea normelor legale și a gradului de îndatorare”, menționează sursa citată.

Mai multe bănci au obținut victorii similare, printre ele aflându-se și BRD, Banca Transilvania ori Alpha Bank.

Reamintim că ANPC a sancționat băncile pentru ceea ce a numit „practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor”, pe motiv că pe graficul de rambursare rata era compusă în primii ani din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.

A dat amenzi în două rânduri. Prima dată, a vizat 11 bănci: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. Acestea au fost amendate cu 550.000 de lei, iar „pentru a putea restabili echilibrul contractual” s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

Ulterior, ANPC a amendat cu 400.000 de lei alte opt bănci: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.