Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a povestit că a avut o vizită de lucru în județul Bacău săptămâna trecută și a mers pe stradă în fața mașinii de gunoi.

Masina de gunoiFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

El spune că a stat de vorbă cu oamenii care au scos în fața curții pubela.

“Pe lângă acele cantități de materiale reciclabile care ajung în groapa de gunoi, când ar putea să ajungă în fabricile de procesare să genereze investiții și locuri de muncă, am găsit extraordinar de mult deșeu biodegradabil”, a afirmat el.

  • „Mulți dintre oameni tundeau gazonul și aveau pretenția să trimită iarba proaspăt tăiată la zeci de kilometri distanță la groapa de gunoi. În opinia mea, este o eroare, risipă de resurse și de bani.”

Ce a mai descoperit în pubelele din Bacău

„Am găsit mari, dar mari cantități de deșeuri textile aproape în fiecare pubelă de gunoi”, a afirmat Fechet, în cadrul unei conferințe organizată de cursdeguvernare.ro.

  • “La determinarea de compoziție pe care am făcut-o alături de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și reprezentanți ai asociației de dezvoltare intercomunitară pentru salubritate și cu firmele de salubritate aferente, am constatat cantități însemnate de deșeuri textile pe lângă cele convenționale: metale, sticlă, pamperși, scutece, deșeuri electrice și electronice.

„Oamenii aruncă tot felul de chestii la gunoi, ăsta e adevărul”, spune el.

Fechet este de părere că trebuie explicat populației că mari cantități ar putea să ajungă fie în instalații de reciclare ori de compostare, fie să fie folosite într-o formă sau într-alta.

„Acest lucru n-ar însemna doar o economie de bani, dar și un mediu mai curat pentru fiecare dintre noi”, afirmă ministrul Mediului.