Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a estimat miercuri ca inflatia in zona euro va ramane semnificativ peste 2% in cea mai mare parte a anului 2008, mai mult decat s-a prevazut initial. In consecinta, Trichet si-a aratat - in audierea din Comisia de Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European - preocuparea privind efectele acestei situatii si dorinta de pastrare a preturilor sub control pe termen mediu, subliniind in acelasi timp ca incertitudinea privind perspectivele cresterii economice ramane ridicata.

Presedintele BCE a recunoscut din nou miercuri ca exista o incertitudine "neobisnuit de mare" privind perspectivele de crestere economica a zonei euro, dar a insistat asupra obiectivului prioritar al Bancii Centrale europene privind lupta impotriva inflatiei, relateaza AFP.

Trichet si-a revizuit declaratiile de la inceputul lunii martie, cand aprecia ca rata inflatiei mai mare de 2% in zona eruro se va mentine in primele luni ale acestui an, iar apoi se va remarca o ameliorare spre sfarsitul anului. In audierea din Parlamentul European, Jean Claude Trichet a recunoscut ca se asteapta ca rata inflatiei sa ramana mult peste 2% in zona euro pe tot parcursul anului 2008. Si ca, prin urmare, perioada cu inflatie crescuta ar putea sa fie mai lunga decat a fost prevazut.

Potrivit unui raport dat publicitatii la inceputul lunii martie, in zona euro, inflatia medie anuala a fost de 3,3%, in crestere atat fata de luna anterioara, cu 0,1%, cat si comparativ cu anul anterior, cu 1,5%.

In februarie, cele mai reduse rate anuale au fost inregistrate in Olanda (2%), Germania, Portugalia si Suedia (2.9%).

Trichet a avertizat in legatura cu efectele asupra stabilitatii preturilor pe termen mediu, dar a subliniat ca "actuala politica monetara va contribui la obiectivul nostru privind stabilitatea preturilor". El a avertizat de asemenea asupra riscurilor provenite din zona cresterilor suplimentare de preturi la bunurile de consum, presiunile protectionsite si posibilitatea aparitiei unor evolutii necontrolate cauzate de dezechilibrele internationale

Presedintele BCE s-a aratat preocupat si de marea volatilitate a ratelor de schimb euro-dolar, care sunt"indezirabile" pentru cresterea economica, si a opinat ca cea mai rea parte a crizei financiare nu a trecut inca. "As spune ca partea cea mai rea este in fata noastra", le-a spus Trichet eurodeputatilor.