Devine din ce în ce mai dificil pentru companiile din Germania să obțină noi împrumuturi. În septembrie, aproape 30% dintre companiile aflate în negocieri cu băncile pentru un credit au raportat reținere din partea băncilor, scrie Institutul pentru Cercetări Economice ( Ifo Institute). În iunie, această cifră era de doar 21,3%.

Bancheri alaturi de clientFoto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

„Băncile cresc treptat ratele dobânzilor la împrumuturi și sunt mai reticente în a le acorda”, spune Klaus Wohlrabe, șeful sondajelor din Ifo.

„Când economia este mai slabă, companiile trebuie, de asemenea, să ofere mai multe garanții”, adaugă el. Creșterea constrângerilor în obținerea unui împrumut bancar a fost atribuită în principal furnizorilor de servicii (de la 21,8 la sută la 31,5 la sută) și producției (de la 20,7 la sută la 27,7 la sută).

Dintre producătorii de echipamente electrice, puțin sub 40 la sută dintre companii raportează reticență din partea băncilor. Pentru producătorii de mașini și echipamente, această cifră este de 31,6 la sută.

Din cauza situației dificile din construcțiile rezidențiale, băncile sunt și ele precaute cu companiile imobiliare (31 la sută). În industria evenimentelor, cifra este de aproximativ 35 la sută.

Proporția a crescut și în retail, de la 20,5 la sută la 28,2 la sută. Pentru mulți retaileri, situația economică rămâne dificilă din cauza reticenței clienților de a cheltui, iar acest lucru se reflectă și în condițiile de creditare.