Moneda nationala s-a depreciat usor miercuri fata de euro, pana la 3,7155 lei pentru un euro, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Leul a pierdut 0,19%, dupa ce marti banca centrala a afisat un curs de 3,7083 lei pentru un euro. Potrivit analistilor, cursul valutar nu a fost afectat de masura BNR pentru ca piata a anticipat aceasta crestere.

"Cursul valutar nu a fost afectat de masura BNR pentru ca piata anticipa aceasta crestere si nu vad cum ar putea fi sustinuta aprecierea leului in urmatoarea perioada in conditiile in care aversiunea fata de risc a investitorilor a crescut destul de mult", a declarat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank, citata de NewsIn.

"Cred ca BNR sugereaza ca exista loc pentru o noua crestere a dobanzii cheie, in functie de evolutia inflatiei, eventual cu inca 0,25 puncte procentuale", a precizat analistul Credit Europe Bank. Ea a adaugat ca perspectivele inflationiste continua sa fie destul de ridicate, mai ales ca urmeaza o noua scumpire a gazelor, iar prognozele meteo indica perioade secetoase pentru unele zone ale tarii si inundatii pentru altele, ceea ce ar urma sa afecteze productia agricola.

Potrivit NewsIn, leul era cotat miercuri dimineata in apropierea nivelului de 3,70 lei pentru un euro, iar pana la ora 11 s-a depreciat pana la 3,7185 lei pentru un euro. Dupa ce banca centrala a anuntat ca a marit dobanda de politica monetar de la 9% la 9,5% pe an, leul s-a apreciat usor pana la 3,7085 lei pentru un euro, dupa care si-a reluat deprecierea, iar la 14:50 bancile cumparau un euro cu 3,7120 lei si il vindeau cu 3,7200 lei.

Cursul afisat miercuri de BNR arata o apreciere cu aproape doi bani a monedei nationale fata de dolarul american. pana la 2,3621 lei pentru un dolar, ca urmare a deprecierii monedei americane pe piata internationale.

Moneda americana s-a depreciat in prima parte a zilei de la 1,5585 dolari pentru un euro la 1,5756 dolari pentru un euro, iar la 14:50 ora Romaniei, euro era cotat la 1,5725 dolari. Dolarul si-a reluat deprecierea fata de moneda americana ca urmare a starii general negative a economiei americane, dublate de datele pozitive din zona euro.