Inflaţia din zona euro a încetinit în octombrie la un minim din ultimii doi ani, însă majorările repetate ale dobânzii de referință de către Banca Central Europeană au sufocat creșterea economică în țările membre, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Banca Central EuropeanaFoto: Bottaro-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia Images

Potrivit datelor preliminare publicate marţi de institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, inflația în zona euro este în scădere, de la 4,3% în luna precedentă la 2,9% în octombrie.

Inflația de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a coborât la 4,2% în octombrie, de la 4,5% în septembrie.

„Privind principalele componente ale inflaţiei din zona euro, alimentele, alcoolul şi tutunul ar urma să aibă cea mai mare rată anuală în octombrie (7,5%, comparativ cu 8,8% în septembrie), urmate de servicii (4,6%, comparativ cu 4,7% în septembrie), bunuri industriale neenergetice (3,5%, comparativ cu 4,1% în septembrie) şi energie (-11,1%, faţă de -4,6% în septembrie)”, a spus Eurostat.

De asemenea, agenţia a mai dezvăluit marţi că economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, conform estimărilor rapide, sub previziunile consensuale ca PIB-ul să rămână neschimbat faţă de trimestrul precedent.

BCE se aşteaptă ca economia zonei euro să crească cu doar 0,7% în acest an, cu 1% în 2024 şi cu 1,5% în 2025.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, a înregistrat o scădere trimestrială de 0,1% a PIB-ului pentru trimestrul al treilea, puţin mai bună decât scăderea cu 0,3% prognozată într-un sondaj Reuters al economiştilor.

Contracții sau creșteri economice anemice în zona euro

Economia germană a scăzut cu 0,8% pe o bază ajustată de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Atât imaginea creşterii, cât şi cea a inflaţiei rămân foarte divergente în blocul monedei unice, de 20 de ţări. Letonia a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială în trimestrul al treilea, cu 0,6%, urmată de Belgia şi Spania cu 0,5% şi, respectiv, 0,3%.

Irlanda a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială, cu 1,8%, urmată de Austria cu 0,6%. Zona euro s-a confruntat cu o inflaţie ridicată în ultimele 18 luni, indicele preţurilor de consum atingând un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Banca Centrală Europeană a răspuns cu o serie de 10 majorări consecutive ale ratei dobânzii de referinţă, care au dus dobânda cheie la un nivel record de 4%, înainte de a opta pentru o pauză săptămâna trecută, în ciuda riscurilor majore pentru costurile energiei ca urmare a războiului Israel-Hamas.

Consiliul guvernatorilor BCE a reiterat că se aşteaptă că inflaţia va rămâne „prea ridicată pentru prea mult timp”, deoarece presiunile interne ale preţurilor rămân puternice, dar s-a bucurat de încetinirea creşterii preţurilor de consum de până acum.

„Încetinirea este puternică şi susţinută de diverşi factori, cum ar fi efectele de bază avantajoase, încetinirea salariilor, presiunile inflaţioniste reduse şi aşteptările inflaţioniste modeste pentru anul viitor”, a declarat Mathieu Savary, strateg şef european la BCA Research, într-un e-mail de marţi.