Grupul Erste si-a vandut operatiunile de asigurari, inclusiv cele detinute pe piata din Romania, catre Vienna Insurance (VIG), pentru 1,44 miliarde euro, a anuntat miercuri seara grupul austriac. In Romania, Vienna Insurance va dobandi participatii majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, de la Banca Comerciala Romana (BCR). Finalizarea tranzactiei este asteptata pentru trimestrul trei al acestui an. VIG este cel mai mare investitor de pe piata asigurarilor din Romania, detinand in prezent Omniasig, Omniasig Life, Agras, Unita si Asirom.

VIG va prelua sapte companii de asigurari care au adus Erste venituri din prime de 1,3 miliarde euro in 2007

Grupul Erste a semnat vanzarea catre Vienna Insurance (VIG) a companiei de asigurari austriece Sparkassen Versicherung, inclusiv a subsidiarelor acesteia din Europa Centrala si de Est, precum si companiile de asigurari detinute in Romania de BCR. Sparkassen Versicherung este al doilea mare asigurator de viata din Austria.

In afara de asiguratorul austriac mai este vorba de companii din Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria si Romania. Erste si subsidiarele din Europa Centrala si de Est si-au pastrat insa cate o participatie de 5% in cadrul companiilor de asigurari de viata.

"Valoarea veniturilor din prime din operatiunile de asigurari ale grupului Erste Bank s-a situat putin sub 1,3 miliarde euro in 2007", se arata in comunicatul Erste Bank.

Pe langa vanzarea operatiunilor de asigurari, cele doua grupuri austriece au incheiat un parteneriat de distributie pe 15 ani, in urma caruia isi vor distribui reciproc produsele si serviciile. VIG va avea acces la peste 2900 de unitati bancare si peste 16 milioane clienti Erste. De cealalta parte, Erste Bank obtine acces catre 10 milioane de clienti VIG.

In 2007, Vienna Insurance controla circa 27% din piata asigurarilor din Romania

In luna noiembrie a anului trecut, VIG a anuntat cumpararea a inca 20,2% din compania Asirom (ASRA) de la Interagro cu suma de 98,2 milioane lei (29,17 milioane euro), devenind actionar majoritar la Asirom, cu 50,2% din actiuni.

Potrivit NewsIn, dupa aceasta tranzactie, Vienna Insurance Group ajunsese la o cota de circa 27% pe piata asigurarilor din Romania. In afara de Asirom, grupul austriac mai controleaza pe piata romaneasca Omniasig, Omniasig Life, Agras si Unita. La Omniasig detine 97,78% din actiuni, iar la Unita 99,99% din actiuni. Indirect, VIG detine si companiile Omniasig Asigurari de Viata, controlata printr-o participatie de 50%, de Omniasig - si Agras, la care Unita are 75,7% din capital.

Companiile controlate de VIG in Romania (mai putin Asirom) - venituri cu 74,5% mai mari in 2007

Potrivit rezultatelor financiare publicate joi de Vienna Insurance Group, companiile controlate de grupul austriac pe piata din Romania (Asirom nu a fost luata in calcul) au generat venituri din prime brute subscrise de 413,4 milioane euro, in crestere cu 74,5% comparativ cu 2006.

Fata de 2006, veniturile inregistrate pe segmentul de asigurari generale au crescut in 2007 cu 77,9% pana la 399,89 milioane euro, iar cele din asigurari de viata au avansat cu 12,5% pana la 13,60 milioane euro.