În fiecare an, tradițiile românești de Crăciun obligă ca sub bradul împodobit să așezi cadourile pe care Moș Crăciun le aduce copiilor. În general acestea constau în jucării, portocale și dulciuri.

Cadouri de CraciunFoto: Valerio Rosati / Panthermedia / Profimedia

HotNews a primit de la Institutul Național de Statistică importurile pentru diferite categorii de jucării dar și pentru citrice (mandarine, portocale ș.a. asemenea). Aici, lucrurile sunt relativ simple: Grecia, Turcia și Germania oferă cele mai mari cantități de portocale pe care le punem sub brad. Anul trecut, importurile totale de citrice au fost de 185 milioane de euro. Mai jos, topul țărilor din care importăm:

Dacă ne referim la jucării, cu greu bați prețurile din China și prin urmare cantitățile aduse de acolo. De altfel, potrivit Eurostat, China a fost cel mai mare furnizor de jucării către UE, reprezentând 83% din totalul importurilor de jucării, cu mult înaintea Vietnamului (4%). Aproximativ o cincime din importurile UE de jucării au fost în Germania (19%), în timp ce Țările de Jos și Franța au reprezentat 17%, respectiv 11%. Asta la nivel european.

În România, China e urmată de Ungaria, Cehia, Germania și Polonia. În 2022, România a importat Triciclete, trotinete, automobile cu pedale si jucarii similare cu roti; landouri si carucioare pentru papusi; papusi; alte jucarii; minimodele si modele similare pentru divertisment în valoare de aproape 390 milioane de euro, potrivit datelor transmise de Statistică.

În afara acestor jucării, INS se mai uită la câte console si masini de jocuri video aducem, sau câte articole pentru jocuri de societate, inclusiv jocurile cu motor sau cu mecanisme de miscare, jocuri de biliard, mese speciale pentru jocuri de cazino si jocurile de popice automate (de exemplu, bowling) vin în România. Acest tip de importuri era anul trecut în valoare de aproape 217 milioane de euro.

Aici, bulgarii sunt cei de la care aducem cele mai multe astfel de jucării, urmati de Germania si Irlanda, iar China e abia pe pozitia a patra. Cifrele sunt în mii de euro.