Salariaţii din cadrul Direcției Regionale de Statistică Alba, nemulţumiți de salarizarea discriminatorie la care sunt supuși, au anunțat că astăzi vor face grevă „prin exces de zel” pe toată durata zilei de muncă.

Statistician lucrand la computerFoto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Aceasta forma de protest este rezultatul ignorarii de catre decidentii politici a semnalelor trase de statisticieni in ultimii ani si reprezinta doar un avertisment al salariatilor in contextul anului electoral 2024, cand, fara aportul INS, alegerile nu pot fi organizate, arată un comunicat al instituției.

Pe toata durata normala a zilei de munca, salariatii vor analiza notele metodologice ale anchetelor si cercetarilor statistice, vor efectua analize comparative ale datelor si vor efectua activitati de documentare si analiza statistica, iar daca timpul va permite, se vor realiza si alte activitati (colectare date, verificare si introducere chestionare).

Statisticienii mai spun că proiectul de OUG pus în transparență pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale care prevede majorarea salariilor doar pentru salariatii din unitatile subordonate acestui minister, stipuleaza in Nota de fundamentare: "necesitatea respectarii principiului constitutional al egalitatii în fata legii în sensul ca nivelul maxim al salariului de baza trebuie sa fie acelasi pentru tot personalul care beneficiaza de aceleasi conditii de muncă, indiferent de institutia si autoritatea publica în care își desfășoară activitatea".

Salariile noastre sunt mai mici decât cele din institutiile subordonate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Salariile noastre sunt nemodificate de mai mult de 5 ani, rata inflatiei din ultimii 5 ani a depasit 40%, iar puterea de cumparare în cazul nostru este mult diminuata, se mai arată în comunicatul statisticienilor din Alba.

Nemulțumirile lor vizează:

  • Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶.
  • Nemajorarea salariilor personalului DRS Alba, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DRS Alba a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
  • Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
  • Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Să nu uităm de cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură.

Revendicările salariaţilor DRS Alba sunt:

  • 1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DRS Alba la nivelul administrației publice centrale.
  • 2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DRS Alba.
  • 3. Mărirea schemei de personal a DRS Alba corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.