Banca Angliei (Bank of England) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, la cel mai ridicat nivel începând din 2008, şi a semnalat că este puţin probabil să reducă curând dobânda, transmit Reuters şi BBC, citate de Agerpres.

Bank of EnglandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 6 la 3 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor.

„Am progresat mult anul acesta şi majorările succesive ale dobânzii au ajutat la scăderea inflaţiei, de la peste 10% în ianuarie la 4,6% în octombrie. Dar încă avem un lung drum de parcurs. Vom lua deciziile necesare pentru a readuce inflaţia la ţinta BoE de 2%”, a afirmat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

Într-un comunicat, Banca Angliei a indicat că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru a încetini creşterea preţurilor. Economia britanică stagnează şi unii analişti avertizează că ar putea intra în recesiune în următoarele luni.

Banca Angliei este îngrijorată însă că majorarea salariilor încă este prea puternică pentru a readuce inflaţia la ţinta sa de 2%, chiar dacă economia britanică stagnează.

Decizia băncii centrale de la Londra vine la doar o zi după ce Rezerva Federală (Fed), banca centrală de la Washington, a menținut la rândul ei dobânzile de referință neschimbate.

Însă Fed a transmis un semnal puternic privind reducerea lor de anul viitor, provocând un val de euforie pe Wall Street și noi câștiguri pe piețele de capital.