În timp ce liderii europeni își fac diverse planuri despre cum să repună pe picioare economiile țărilor lor aflate în pierdere de viteză, să ne uităm puțin pe datele privind intensitatea cu care muncesc diferitele popoare, renunțând la stereotipurile care vorbesc despre germanii harnici și grecii leneși.

Muncitori pe stradaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Potrivit Eurostat, sîrbii și grecii sunt cei mai „muncitori”, Germania fiind abia pe locul al 24-lea în Europa (ca număr de ore lucrate și neținând cont de productivitate). E drept, statisticile grecești nu de puține ori au fost „aranjate”, dar dat fiind șomajul ridicat în rândul tinerilor (aproape un sfert din tineri sunt șomeri), cifrele privind orele lucrate nu par să fie exagerate.

România e pe locul al patrulea la clasamentul general, dar dacă ne uităm la detalii, imaginea se schimbă radical.

(click pe imagine pentru a o mări)

Lucrătorii români din comerț sunt pe locul al 18-lea în UE ca număr de ore lucrate, cel mai mult lucrându-se în comerțul din Grecia și Elveția (cu circa 8 ore săptămânal mai mult decât în România). A fost luat în calcul timpul de lucru al unui salariat cu normă întreagă.

În turism, românii sunt pe locul 24 în UE ca număr de ore lucrate. Grecia și Elveția sunt cele mai muncitoare când vine vorba din turism, iar asta se vede și din încasările pe care acest sector le aduce (grecii au obținut anul trecut 20 miliarde de euro din turism).

În domeniul bancar, România e pe locul al 21-lea la număr de ore lucrate, pe primele locuri fiind elvețienii, luxemburghezii și islandezii. La polul opus, cei mai „relaxați” sunt finlandezii și olandezii.

Iar în administrația publică suntem pe la mijlocul clasamentului (locul al 11-lea) european. Elveția, Austria, Suedia și Malta au salariații din administrație cei mai silitori, olandezii și spaniolii fiind cei mai relaxați.(click pe imagine pentru a o mări)