Banca Centrală Europeană a lăsat joi ratele dobânzilor neschimbate deoarece perspectivele economice slabe ale zonei euro nu au reușit să convingă boardul BCE că presiunile prețurilor (mai ales cele din zona serviciilor) vor înceta.

Christine LagardeFoto: Imago Stock And People / Profimedia Images

BCE a menținut rata de referință la 4% în întâlnirea sa de joi, dar a redus prognoza pentru inflație în acest an de la 2,7% la 2,3%, deschizând ușa unor posibile reduceri de dobândă în lunile următoare.

Banca centrală a redus, de asemenea, prognoza de creștere pentru 2024 , declarând că se așteaptă ca produsul intern brut al zonei euro să crească cu doar 0,6% în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 0,8%.

Chiar dacă economia încetinește, economiștii de la vârful BCE se tem că dinamica salariilor ar putea menține inflația peste ținta de 2% a BCE – în special în sectorul serviciilor cu forță de muncă intensivă.

BCE se așteaptă ca inflația de bază – care exclude prețurile la energie și alimente – să fie de 2,6% în acest an, puțin mai mică decât prognoza anterioară de 2,7%.

„Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv. Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar”, arată comunicatul BCE