Persoanele care au platit sau vor plati - de la 1 ianuarie 2007 pana la intrarea in vigoare a noii formule a taxei auto - o taxa mai mare decat ar trebui sa plateasca potrivit grilei prezentate luni vor primi diferenta de bani inapoi, a anuntat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. Pana in prezent, reprezentantii guvernului au spus sa nu vor include o astfel de prevedere si le recomandau cetatenilor sa se adreseze Justitiei.

"In situatia in care formula actualei taxe este mai avantajoasa, atunci vor primi diferenta inapoi. Daca in formula actuala suma este mai mare, nu le vom mai cere nicio diferenta", a spus Vosganian.

Modalitatea de rambursare a diferentei de taxa va fi detaliata in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta pentru modificarea taxei auto. Ordonanta de urgenta urmeaza sa fie aprobata de guvern intr-una din viitoarele sedinte. Normele vor fi publicate in termen de 30 de zile de la aprobarea acesteia.

Comisia Europeana a solicitat Romaniei, prin vocea comisarului pentru taxare, Laszlo Kovacs, sa returneze diferentele de taxa dupa ce formula de calcul va fi modificata in acord cu legislatia europeana. Pana in prezent, oficialii guvernamentali au declarat ca nu vor include astfel de prevedere si ca cetatenii nemultumiti au posibilitatea sa se adreseze Justitiei.

In ceea ce priveste nivelul noilor taxe, Vosganian a afirmat ca taxa va reprezenta 2% -3% din valoarea masinii. Acesta a dat ca exemplu taxa pentru un autoturism Dacia Logan nou cu motor de 1400 cmc si dotat cu euro 4, care va fi de 246 euro insemnand 3% din valoarea masinii. In actuala formula, taxa pentru acest tip de autoturism este de 160 euro. Taxa pentru un Volkswagen Passat nou de 1900 cmc, cu euro 4 va fi de de 570 euro. Grila in vigoare prevede o taxa de 508 euro pentru acest tip de autoturism. "Cu cat au o tehnologie mai veche si emit mai multe noxe, cu atat taxarea este mai mare", a explicat Vosganian principiul aplicat.