Banca germana Deutsche Bank a surprins marti investitorii prin anuntul unei reevaluarii in scadere cu 2,5 miliarde de euro a valorii activelor, in contextul crizei de pe piata creditelor, potrivit NewsIn care citeaza agentia Reuters. Aceasta suma reprezinta echivalentul a peste o treime din profitul net obtinut anul trecut.

Directorul executiv al bancii, Josef Ackermann a declarat pentru investitori ca in ultimele saptamani mediul de investitii s-a deteriorat considerabil, banca urmand a reduce valoarea creditelor acordate si a unor investitii riscante cu 2,5 miliarde de euro.

Reprezentantii celei mai mari banci din Germania au declarat insa ca baza de capital este in continuare solida.

Anuntul reevaluarii activelor a dus la scaderea cotatiei titlurilor Deutsche Bank.

Grupul Deutsche Bank era considerat pana in acest moment un supravietuitor al crizei globale a creditelor, insa anuntul de marti consemneaza pierderi pentru primul trimestru din 2008 mai mari decat pierderile inregistrate in 2007.

Tot marti, o alta mare banca europeana, UBS, a anuntat ca va reduce valoarea contabila cu 19 miliarde de dolari din cauza activelor detinute pe piata imobiliara din SUA, ceea ce va determina o pierdere neta de 12 miliarde de dolari in primul trimestru. UBS va incerca sa-si majoreze capitalul cu 15 miliarde de franci, printr-o emisiune de drepturi de preemtiune.

Masurile, desi asteptate, marcheaza o noua lovitura asupra celui mai mare administrator de averi din lume si banca europeana cel mai grav afectata pana in prezent de criza creditelor, in urma careia a inregistrat pierderi de miliarde de dolari din investitii neprofitabile.

Analistii estimau ca banca va pierde inca 10-20 miliarde franci in 2008.