Sigur, contează dacă masa de Paște o prepari acasă sau îți comanzi online bunătățile. Mai contează ce anume pui pe masă. HotNews a făcut un calcul la un meniu de bază de Paște cu aperitiv, fel întâi, felul doi și un desert, toate preparate în casă.

Oua colorate de PasteFoto: Ungureanu Vadim, Dreamstime.com

Am presupus că masa de Paște cuprinde:

APERITIVE

Am luat în calcul următoarele aperitive: salată de icre, salată de vinete, salată de boeuf, cârnați tradiționali, caș de oaie, ridichi, ceapă verde, drob de miel și ouă roșii.

Pentru fiecare am calculat ingredientele, ținând cont de gramajul pe litru sau pe kg folosit (în cazul uleiului, zahărului sau untului după caz.

De asemenea, am presupus porții pentru 4 persoane.

Aperitivele te costă circa 250 lei, fără a lua în calcul costul utilităților (gazul sau energia electrică folosită) și nici costul muncii fizice al celui/celei care le prepară. Față de costurile de anul trecut, prețul ingredientelor e în medie cu 15% mai mare.

Dacă vei comanda aceste aperitive, costul lor trece de 360 de lei plus taxele de transport care uneori pot fi substanțiale.

FEL PRINCIPAL

Am luat în calcul prepararea unui borș de miel (3L), a unei fripturi de miel la cuptor(1kg), a unei tăvi de cartofi la cuptor cu rozmarin (1.2kg), alături de o salată verde.

Costul acestor feluri de mâncare nu trece de 160 de lei, dacă le preparăm acasă. Față de 2022, plătim cu 25% mai mult anul acesta. Dar dacă ne gândim să le comandăm online (scutind efortul fizic și costul cu utilitățile) vom scoate din buzunar peste 500 de lei. De pildă, un drob de miel e circa 150 de lei, o ciorbă de miel e 100 de lei, friptura de miel circa 200 de lei.

DESERT

Am pus ceva minimalist: un cozonac cu nucă, o pască și un vin. Preparate în casă te scoți cu 150 de lei (+28% față de 2022). Dacă le comanzi cu livrare acasă, doar pentru cozonac (în functie de greutate, dacă să fie cu zahăr sau cu îndulcitori) plătești între 100-150 de lei. Am pus un vin la preț mediu- 70 de lei sticla. Pe scurt, comandate online, de la 150 de lei treci de 350 de lei.

CONCLUZII

Preparate acasă, poți asigura o masă decentă de Paște cu circa 560 de lei. Mult mai mult față de cât ai dat anul trecut (cu toate majorările salariale). E drept, dacă vrei să scutești efortul fizic, poți comanda cu livrare acasă. Doar că asta îți va dubla costurile și vei cheltui circa 1200 de lei. Până la urmă, depinde de ce buget ți-ai pregătit.

Dar, dincolo de bani, masa de Paște este mai mult de a fi împreună cu familia. Restul chestiunilor (inclusiv cele legate de bani) ar trebui să cadă în plan secundar.

Sursa: Ungureanu Vadim, Dreamstime.com