Aproape o treime dintre românii care au vârstă de muncă nu lucrează, arată noi date Eurostat

Muncitori pe stradaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

România este o economie în care există două situații aparent contradictorii: mulți oameni nu au loc de muncă, dar există și destui oameni care muncesc sub calificarea lor.

În 2023, rata de supracalificare în România era de circa 16% (față de media UE de 22%), arată datele Eurostat, care consideră că un angajat e supracalificat dacă are studii superioare nivelului de calificare cerut de locul de muncă. Femeile românce au o rată de supracalificare ușor mai mare decât bărbații, mai arată Eurostat. Dintre țările UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare în Spania (36%), urmată de Grecia (31%) și Cipru (30%).

În Luxemburg (5%), Danemarca și Cehia (fiecare 13%) s-au înregistrat cele mai scăzute rate.

În 18 din cele 27 de țări ale UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Malta și Slovacia (ambele +8 puncte procentuale (pp)) și Italia (+7 pp).

În 9 țări din UE, bărbații au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Lituania (+5 pp), Letonia (+4 pp) și Bulgaria (+3 pp).

Eurostat a măsurat de asemenea ratele de ocupare (procentul de persoane angajate din totalul populației în vârstă de muncă) din statele membre UE. A treia cea mai mică e în România (68,7%), după Italia și Grecia.

Cele mai mari rate de ocupare au fost înregistrate în Țările de Jos (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%).