Cotidianul "The Independent" propune in editia de vineri un ghid de termeni pentru o mai buna intelegere a crizei creditului ipotecar. Jurnalistii britanici explica, nu fara ironie, jargonul financiar si le recomanda cititorilor sa invete limba finantistilor pentru a intelege mai bine in viitor riscurile pe care si le asuma.

Multi dintre termenii acestui ghid par noi, in fapt sunt la fel de vechi ca banii si ca aroganta omeneasca, toti vor reaparea in viitor reinventati de fiecare data cu etichete chiar mai bombastice. Din pacate pentru noi - daca avem un fond de pensie, o ipoteca, un serviciu - vom avea de suferit din cauza greselilor facute de cativa, dar daca vom invata macar sa vorbim "pe limba lor", vom reusi sa intelegem cum am ajuns in aceasta situatie, noteaza ziarul britanic.

Problema creditelor a inceput sa ne domine vietile. Si asta desi nu am fost afectati inca. Sistemul financiar mondial este in haos. In SUA, creditul este din ce in ce mai greu de luat chiar si de catre cei care au un istoric financiar integru. Acolo unde acum cateva luni exista incredere sau cel mult nepasare, acum este pur si simplu teama.

In urma cu un an, Royal Bank of Scontland se simtea atat de increzatoare incat oferea un card de credit "gold" cu o limita de 10.000 de lire sterline unui caine rasa shinh-tzu, iar acum banca insasi gaseste cu greu surse pentru a se imprumuta.

Cu alte cuvinte, bancile chiar se tem sa se imprumute unele pe celelalte. Strang lichiditati pentru ca nu mai au siguranta ca isi vor primi banii inapoi. Nimeni nu stie cu siguranta care sunt dimensiunile pierderilor suferite din cauza creditelor ipotecare de pe piata americana.

Necunoasterea pierderilor nu tine de faptul ca bancile incearca sa-si mascheze problemele. In orice caz vei constata ca e din ce in ce mai greu sa iei un imprumut, iar compania la care lucrezi va avea probleme sa imprumute bani pentru planurile de investitii. Economia mondiala se indreapta catre recesiune.

Putini inteleg acest lucru chiar si pe Wall Street. Intotdeauna s-au gasit finantisti care sa spuna, si poate ei erau convinsi, ca "aceste vremuri sunt altfel". Ei bine, vremurile nu s-au schimbat. Oamenii s-au imprumutat nechibzuit, preturile la case nu au crescut la nesfarsit si nu vor creste niciodata in acest fel, bancherii au facut aceleasi greseli pe care le fac mereu.

Adam Applegarth

Fostul sef executiv al Northern Rock. Se bucura de o viata personala plina de culoare si era adulat de pietele financiare. Dupa ce a transformat numele bancii in "Northern Wreck" (Dezastrul Northern), a primit salarii compensatorii de 760.000 lire si o pensie de 346.000 lire sterline.

American Home Mortgage

Principalul simbol al declinului. Dupa ce a vandut cateva ipoteci catorva victime mai mult sau putin dornice sa traiasca "visul american" (creditele sub-prime), unul dintre cei mai mari furnizori independenti de imprumuturi imobiliare din SUA a intrat in faliment.

Barclays

Al doilea grup bancar ca marime din Marea Britanie si tinta unor speculatii salbatice si complet nejustificate. Omul responsabil pentru Barclays Capital a fost dat disparut pentru o vreme (vezi Sensible, Captain) ingrijorand si mai mult pietele si impingand in jos pretul actiunilor.

BC (Before Crunch)

Inainte de prabusire. O epoca de aur. O stare financiara de gratie. Nu putea sa continue asa.

BCE

Banca Centrala Europeana. Un jucator cu un rol mic pana cand s-a dovedit ca multe banci europene au intrat in incurcatura pentru ca au facut investitii in sub-prime. Trebuie sa verse sume mari de bani in sistemul bancar european.

Bear Stearns

Banca americana de investitii, care a avut cea mai mare pierdere de pana acum, a fost preluata de JP Morgan cu banii contribuabililor americani. UBS, Morgan Stanley, Lehman Brothers si Goldman Sachs sunt altii care recunosc pierderi enorme.

BenBernanke

Presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite si prin umare ultima resursa de creditare pentru bancile americane. Hobby-ul lui Bernanke este istoria Marii Depresiuni. Odata a facut referire la declaratia lui Milton Friedman despre folosirea banilor ca pe o "cadere de elicopter" in economie pentru a combate deflatia. De aici porecla de "Helicopter Ben" . Elicopterul sau a fost vazut destul de des in ultima vreme deasupra Wall Street.

Bizarele Victime ale prabusirii creditului

Presiunea a ajuns in locuri nebanuite, foarte departe de America: Northern Rock, Sachsen Bank, BNP Paribas, IKB. Chiar si in Australia.

Bonus

Sume mari de bani platite bancherilor in vremurile bune. 310,9 miliarde dolari anul trecut. Ar putea fi mai putin in 2008.

Banii altora

"Other People's Money". Banii altora. Un termen traditional al pietei financiare care linisteste constiinta si ajuta la somn.

Brown, Gordon (premierul britanic)

Criza financiara nu are nici o legatura cu el, dar ar putea sa-l coste functia.

Cable, Vince

A avertizat despre criza cu mult inainte ca aceasta sa fie la moda si a indemnat la nationalizarea Northern Rock cu luni inainte.

Case-Shiller Index

Principalul indice al SUA privind pretul caselor. Preturile medii in principalele zece orase ale SUA au scazut cu 4%, in ultimul an. Unii economisti au anticipat ca preturile vor scadea cu 15 pana la 30% in urmatorii cativa ani.

China

Poate mentine cererea restului lumii pentru materii prime si bunuri de capital? Doar daca va doriti jucariilor lor periculoase.

Countrywide

Cel mai mare creditor ipotecar al Americii care a primit recent o injectie de capital de doua miliarde de dolari de la Bank of America. Lucrurile probabil stau rau.

Cuvantul R

Recesiune. Nu-l mentionati. Tehnic, doua trimestre succesive de crestere economica negativa.

"Atat timp cat nu exista nicio baza pentru a anticipa recesiunea acum riscurile au trecut cu siguranta. Un mix de lejeritate in sectorul imobiliar, constrangeri ale creditului, incertitudine si volatitilitate in crestere fac sansele mai mari acum", a declarat fostul sef al Trezoreriei americane Larry Summers, actual profesor la Harvard. Probabil stie el ce spune.

Creditare responsabila

Ce este aia?

Diamond, Bob

Seful executiv al Barclays Capital si pe cale de a fi concediat. A reusit sa ia salariu si bonusuri de 15 milioane de lire sterline anul trecut. Ar putea fi mai putin data viitoare.

Epidemia

Foarte temuta. Este prabusirea inspaimantatoare care s-a raspandit de la piata ipotecara a SUA, prin pietele de creditare, pana la pietele de capital in jurul lumii pana la asemenea dimensiune ca atrage o recesiune globala.

Expunere

Asa cum zicea Warren Buffett: "Este atunci cand fluxul vine si-i vezi pe cei care inoata fara costum de baie".

Fondurile hedge

Sunt folosite pentru vanzarea unor actiuni pe care nu le poseda, in prezent - doar un termen umbrela pentru fonduri de investitii private enorme care cumpara actiuni, titluri si companii pe care probabil nu ar trebui sa le cumpere. De regula, cauta oportunitati la limita neconventionala a pietei.

George W. Bush

Al 43 lea presedinte al SUA si unul dintre putinii presedinti care au distrus atat politica externa, cat si pe cea economica.

Greenspan, Alan

Cel mai important personaj in economia mondiala din ultimii 20 de ani. A plecat in ianuarie de la conducerea Fed, dupa 18 ani. Dar a lasat o mostenire controversata: perioada lunga in care creditele s-au luat usor. Dupa "dotcom crash" in primavara lui 2000, atacurile de la 11 Septembrie 2001 si scandalul Enron din 2002, Fed a scazut dobanzile pana au ajuns la 1% in 2003, unde au ramas timp de un an inainte de a mai creste timid. Astfel de dobanzi (negative in termeni reali) au avut efectul dorit de a ajuta pietele financiare, dar au dus si la inflatie si, mai periculos, la un "bubble" (inflamare) a pietei imobiliare. Greenspan era ironic la adresa fenomenului sub-prime: "Solicitantii pentru care creditele erau refuzate pot fi acum analizati mai atent de catre creditori care decid care este riscul pentru fiecare solicitant in parte si costul acestui risc". Are 81 de ani si inca se simte bine.

Increderea

Praful de stele magic care mentine investitiie tentante si economiile in miscare.

IKB

Banca germana care s-a salvat dupa ce a avut mari probleme.

Injectie de lichiditate

Lucrurile merg rau cand investitorii umbla dupa bani la Banca Angliei sau la Rezerva Federala.

Imprumuturile Ninja

Acronim pentru "No Income No Job or Assets" (Fara venit, fara slujba sau bunuri). Deci, de ce sa le dai un credit ipotecar?

Imprumuturile toxice

Indiciul se afla in nume. Un imprumut care afecteaza sanatatea financiara.

Jean-Claude Trichet

Presedintele Bancii Central Europene din ianuarie 2003. A fost in proces alaturi de alte opt persoane pentru nereguli la Credit Lyonnais, una dintre cele mai mari banci din Franta. Trichet a condus trezoreria Frantei un timp. I se potriveste perfect sa conduca BCE in vremuri tulburi.

Lichiditate

Capacitatea de a transforma rapid o actiune sau o asigurare in bani.

Northern Rock

O victima bizara a prabusirii. Aparent a luat multi bani de pe pietele creditului. Actiunile sale si-au mai revenit de cand atentia a fost deturnata de un peste mai mare: Barclays.

Se poate intampla si aici?

Deja s-a intamplat, intr-o anumita masura. In Marea Britanie, ipotecile sub-prime inseamna 6% din piata - cam jumatate din proportiile din America. Cat de mare este ipoteca ta?

Prabusire

Atunci cand actiunile scad cu mai mult de 20%.

Prabusirea Creditului

Acolo unde ne aflam. Nimeni nu mai da imprumuturi pentru ca nimeni nu poate fi sigur ca isi va lua banii inapoi si pentru ca nimeni nu stie ce deznodamant va avea criza creditelor ipotecare din America.

Rezerva Federala (Banca Centrala a SUA)

Fed. Principala sarcina este sa tina pietele departe de probleme.

Sachsen SB

A trebuit sa fie salvata de banca germana Landesbank Baden-Wurttemberg din cauza implicarii in criza sub-prime care a transformat-o intr-una din cele mai mari victime din Europa.

Sandler, Ron

Noul sef al Northern Rock de la nationalizare. Face cel mai bine cea mai proasta slujba.

S&P (Standard & Poor's)

Cea mai mare agentie de rating din lume si acum, discutabil, cel mai mare tap ispasitor al crizei sub-prime. A acordat rating-uri favorabile unor fonduri sub-prime. Seful a demisionat.

Sub-prime

Cei care iau primii imprumuturile este probabil ca isi vor plati datoriile. Cei care iau imprumuturile sub-prime nu. Partea intunecata a boom-ului imobiliar, adica piata sub-prime, a fost alimentata de preturile in spirala ale caselor, ceea ce a insemnat ca oamenii pur si simplu a trebuit sa se extinda tot mai mult pentru a cumpara o casa, la care se adauga liberalizarea, slabirea controlului asupra sistemului si concurenta puternica din partea bancilor care au facut creditele sub-prime mai atractive.

Lucrurile au mers bine cat timp dobanzile au fost scazute, dar pe masura ce au crescut au aparut socuri. Constransi la maximum de ipotecile enorme nu au mai putut plati.

Turbulente financiare

SUA datoreaza Chinei prea multi bani.

Trilion

O mie de miliarde. Un miliard inseamna o mie de milioane. O mie de trilioane inseamna un quadrilion. O mie de quadrilioane inseamna un quintilion. Zilion si squilion? Abia acum vorbim despre bani adevarati!

Ultima resursa de imprumut

Ceea ce sunt bancile centrale. Este considerata ca o idee buna ca Banca Angliei, Fed sau BCE sa imprumute bancile la anaghie pentru ca esecul unei banci poate duce la o criza a increderii in sistemul bancar care se rasfrange in economie.

UBS

Odata a fost un grup elvetian care gestiona doua trilioane de dolari. Acum este in mare incurcatura. Seful a plecat.

Victimele previzibile

Bear Stearns, Morgan Stanley, Lehman Brothers si Goldman Sachs, plus fonduri de hedging. Cu cat pierderile sunt mai groaznice, cu atat e mai greu sa versi o lacrima.