Bancile au inceput sa anunte, rand pe rand, in aceasta luna, majorari ale dobanzilor la depozitele si la creditele in lei. Tendinta a aparut ca efect al deciziei BNR de a urca rata de politica monetara la 9,5%. Alpha Bank, CEC si Bancpost au anuntat, in aceasta saptamana, majorarea dobanzilor pentru economiile in lei. BCR, BRD, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac si ING Bank au luat astfel de masuri inca de la 1 aprilie. Dobanzile la depozitele in lei se apropie de 10% sau chiar depasesc acest nivel.

Guvernatorul Isarescu: Bancile si-au schimbat comportamentul si cresc mai repede dobanzile la depozite decat la credite

"Băncile şi-au schimbat comportamentul. Anul trecut, dacă BNR majora dobânda, băncile cu greu făceau modificări ale dobânzilor la depozite şi se duceau mai repede pe creşteri la credite. Acum au modificat mult mai repede dobânzile la depozite şi mult mai puţin la credite", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Semnalul de crestere a dobanzilor a fost dat de BCR inca din prima zi a lunii aprilie

Deciziile repetate ale Bancii Nationale de a mari rata de politica monetara - care a atins 9,5% la ultima sedinta a Consiliului de Administratie din 26 martie - au avut efecte pe piata bancara chiar de la 1 aprilie, cand mai multe banci au comunicat majorari ale dobanzilor pentru moneda nationala. Semnalul a fost dat de liderul pietei bancare, BCR, iar tendinta a fost urmata de celelalte institutii de credit.

BCR a modificat dobanzile atat la depozitele, cat si la creditele in lei de la 1 aprilie. Cea mai mare banca romaneasca a optat pentru o majorare de 0,5% a dobanzii la depozitele in lei, pana la 7,25% pe an si de 2,5% la imprumuturile in lei, pana la 12,75% pe termen mediu si lung.

Banca Transilvania a oferit, tot de la 1 aprilie, dobanzi de 8,5% la economiile in lei atat pentru populatie, cat si pentru firme. Banca Transilvania a stabilit o dobanda de 10% pe an pentru Depozitul "Anotimpuri" cu scadenta la 45 de zile.

Alpha Bank a anuntat, in prima zi a acestei saptamani, dobanzi de pana la 9% pe an pentru economiile in lei ale persoanelor fizice si de pana la 8,75% pentru cele ale companiilor. Totodata, Alpha Bank a lansat un produs cu dobanda de pana la 15,25% pe an la un depozit cu dobanda progresiva.

In aceeasi zi, Bancpost a comunicat noua oferta pentru economiile in lei ale populatiei. Dobanzile pentru lei ale Bancpost au urcat cu 3,5%, in cazul Depozitului "Prim", de la 7% la 10,5% pe an, in functie de termenul de constituire, si cu 1%, de la 9,5% la 10,5%, la Depozitul Start cu maturitatea la trei luni. CEC a operat modificarea dobânzilor la depozitele in lei tot in prima zi a acestei saptamani, majorandu-le până la 8% pe an.

O dobanda de 10% a anuntat si BRD la Depozitul 1000 in moneda nationala. De la aceeasi data, ING a crescut dobanzile la lei pana la 9% pe an pentru depozite. Cele doua banci au marit insa si dobanzile la creditele in lei cu aproximativ doua puncte procentuale, pana la 14,9%, respectiv 13,95%. Unicredit Tiriac a majorat dobanda la economiile in lei cu 0,5% de la 1 aprilie, pana la 8,5%. Dobanzile la lei oferite de Unicredit Tiriac au crescut cu 2% din ianuarie 2008 si pana in prezent.

Unele banci au optat pentru strategia de a mari dobanzile in pasi mici, iar cresterile de 0,5-1 puncte procentuale au fost comunicate direct clientilor.

Volksbank este asteptata sa urce dobanzile la depozitele in lei in urmatoarea saptamana. In prezent, dobanzile la depozitele in lei acordate de Volksbank sunt mici comparativ cu ale celorlalte banci, de pana la 6% pe an. Nici Raiffeisen Bank nu a majorat recent dobanzile la lei. Ultima modificare a nivelului acestora a fost facuta pe 21 februarie, cand dobanzile la economiile in lei au crescut cu 0,55% pana la 5,6% pe an, iar cele la creditele imobiliare in lei au fost marite pana la 9,9%.