Ministerele Apararii si Transporturilor ar putea primi fonduri suplimentare la a doua rectificare a bugetului din acest an care va fi facuta, cel mai probabil, in iulie, a declarat miercuri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. La prima rectificare bugetara din acest an, Apararea a avut cea mai mare reducere de fonduri, de 800 milioane lei, iar Transporturile de 100 milioane lei.

Potrivit lui Vosganian, Ministerul Finantelor ar trebui sa realizeze alte doua rectificari bugetare in 2008, in iulie si in octombrie.

Prima rectificare bugetara din acest an a avut loc in luna martie, cand deficitul bugetar a fost redus de la 2,75 la suta la 2,3 la suta din PIB pentru 2008. Prin rectificarea din urma cu o luna, guvernul a diminuat chletuielile pentru majoritatea ordonatorilor de credite. Cele mai mari sume au fost taiate din bugetele ministerelor Apararii, Agriculturii, Sanatatii si Educatiei. Cheltuielile Ministerului Apararii au fost reduse cu 800 milioane lei, iar cel al Transporturilor cu 100 milioane lei.

Guvernul a rectificat bugetul de mai multe ori atat in 2007, cat si in 2006. Anul trecut, bugetul a fost revizuit de trei ori, iar in urma cu doi ani de patru ori. Institutiile financiare internationale au atras atentia executivului ca aceasta practica a rectificarilor multiple arata o slaba programare a bugetului.