Ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din grupul celor sapte mari state industrializate (G7) se reunesc vineri, la Washington pentru a examina planul de calmare a crizei financiare mondiale, propus de Forumul pentru Stabilitate Financiara (FSF), infiintat de grup.

Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie vor cere mai multa transparenta pe pietele financiare si imbunatatirea sistemelor de management al riscurilor, scrie Reuters.

In total, vor fi facute "peste 65 de recomandari foarte precise", a dat asigurari David McCormick, adjunctul secretarului Trezoreriei SUA.

"Ma astept ca recomandarile FSF sa fie adoptate de cei prezenti la reuniune", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul canadian de Finante, Jim Flaherty.

Guvernatorul bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, a declarat ce G7 trebuie "sa-si arate hotararea clara de a stabiliza sistemul financiar".

Totodata, G7 va infiinta un organism de supraveghere a celor mai importante banci din lume.

Fondul Monetar International avertizase ca sectorul financiar mondial va avea pierderi de aproape o mie de miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, din cauza crizei creditelor.