Standard&Poor's a anuntat luni mentinerea ratingului BBB-/A-3 pentru creditele in valuta si a ratingului 'BBB/A-3 pentru creditele in lei pentru Romania. Rating-ul acordat Romaniei ar putea fi diminuat in urmatoarele 18 luni daca dezechilibrele persista, mai atentioneaza S&P.

"Mentinerea ratingurilor pentru Romania este determinata de potentialul puternic de crestere, de nivelul scazut al datoriei guvernamentale si de statutul de stat membru al UE", sustine Marko Mrsnik, analist al Standard & Poor's.

Punctele slabe: semnele de supraincalzire, criza financiara globala, politica fiscala, deprecierea leului, deficitul extern

Politica fiscal-bugetara si de salarizare in expansiune constinua sa alimenteze cererea interna, sustinuta si de cresterea rapida a creditelor, potrivit analistilor S&P.

Aceste tendinte au dus la accentuarea dezechilibrelor externe si la cresterea dependentei de finantarea prin credite externe, in conditiile in care investitiile straine directe au acoperit o cota tot mai scazuta din deficitul extern, sub 50% in 2007.

De la jumatatea anului trecut, leul s-a depreciat cu aproape 20% fata de euro, proces care ar putea sustine, totusi, atenuarea deficitului de cont curent care, in 2007, a fost de circa 14% din Produsul Intern Brut (PIB), considera S&P.

Cu toate acestea, deficitul de cont curent se va mentine la peste 10% din PIB pana la sfarsitul acestui deceniu. Deprecierea monedei nationale reprezinta o provocare semnificativa pentru Banca Nationala din cauza accelerarii inflatiei. O alta problema o reprezinta volumul mare al creditelor in valuta.

BNR a reactionat la aceste provocari cu masuri de inasprire a conditiilor de creditare in moneda nationala si in valuta. Agentia S&P apreciaza ca este insa prea devreme pentru a evalua impactul acestor masuri asupra cresterii creditelor si, in special, asupra celor in valuta.

S&P va retrograda calificativul acordat Romaniei in urmatorul an si jumatate deca dezechilibrele de mentin

"Perspectiva negativa reflecta reactia inadecvata a autoritatilor fata de cresterea dezechilibrelor macroeconomice si o posibila revizuire in sens negativ a calificativelor", a spus Mrsnik.

"Daca dezechilibrele continua sa se inrautateasca si Romania va continua sa urmeze aceeasi politica fiscala pro-ciclica sau daca perspectiva economica se va inrautati, o retrogradare a calificativului ar putea fi facuta in urmatoarele 12-18 luni", a declarat Mrsnik.

"Pe de alta parte, perspectiva ratingurilor ar putea fi imbunatatita la stabila, daca stabilitatea politica va conduce la politici fiscale si de salarizare care sa tintesca stabilitatea macroeconomica", a mai declarat analistul S&P.