Inflatia din zona euro a ajuns in luna martie la un nivel record, de 3,6%, din cauza majorarii preturilor la energie si alimente, potrivit Reuters care citeaza biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, nivelul inflatiei a fost de 3,8%, fata de 3,5% in luna februarie.

In randul statelor membre, cel mai scazut nivel al acestui indicator s-a observat in Olanda (1,9%), Marea Britanie (2,5%) si Portugalia (3,1%), iar cel mai ridicat s-a inregistrat in Letonia (16,6%), Bulgaria (13,2%), Lituania (11,4%), Estonia (11,2%) si Romania (8,7%).

Fata de luna anterioara, inflatia anuala a crescut in 18 state membre, a ramas stabila in trei si a scazut in sase tari.

Preturile de consum in zona formata din cele 15 state ce folosesc moneda europeana au crescut cu 1% fata de luna februarie, determinand inregistrarea celei mai mari rate anuale a inflatiei din 1997 pana in prezent.

Potrivit Eurostat, combustibilul pentru transport si pentru incalzire a influentat cel mai mult indicele preturilor, urmat de lapte, branza, oua, paine si cereale. Fara preturile volatile la energie, ce au crescut cu 11,2% pe an, preturile au crescut cu 0,9% pe luna si 2,7% pe an.

Economistii intervievati de Reuters se asteptau la o accentuare de 0,9% pe luna si de 3,5% pe an in zona euro.