Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale se vor inregistra la oficiile Registrului Comertului, in trei zile lucratoare de la depunerea cererii, potrivit unui act normativ al guvernului aprobat miercuri. Pana in prezent, aceste categorii de intreprinzatori obtineau autorizatiile de la primarii, codul unic de inregistrare de la Registrul Comertului si, ulterior, se inscriau in evidentele administratiei financiare.

Conform noii reglementari, certificatul de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare, devine documentul care atesta inregistrarea in Registrul Comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de emitere al acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete. Cererea de inregistrarea poate fi depusa si on-line.

Procedura care a fost in vigoare pana acum stabilea cateva etape pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate. Mai intai, trebuia sa fie constituit si depus dosarul complet de autorizare la Primaria de domiciliu sau la cea in a carei raza teritoriala se desfasura activitatea.

Autorizatia era emisa in aproximativ zece zile, in functie de fiecare primarie. Ulterior, in termen de trei - cinci zile, trebuia depusa cererea de inregistrare la Registrul Comertului care, la randul sau, transmitea prin posta catre primarie certificatul de inregistrare. Ultimul pas era luarea in evidenta la administratia financiara.

Potrivit noilor reglementari, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si persoanele din intreprinderea familiala vor putea cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane.

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale pot desfasura orice obiect de activitate cuprins in codul CAEN, mai putin cele interzise prin legi speciale, cum ar fi medic, avocat, notar, expert contabil, arhitect. Totodata, pot tine contabilitate in partida simpla.

Actul normativ mai prevede ca birourile de autorizare ale primariilor vor fi inlocuite cu birouri de asistenta si de reprezentare pentru aceste categorii de intreprinzatori.

Update Noile reglementari sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta care, in termen de sapte zile de la data aprobarii de catre guvern, va fi trimisa catre Monitorul Oficial. Ordonanta de urgenta a fost aprobata pe 16 aprilie de executiv si va intra in vigoare imediat dupa publicarea sa in Monitor, iar normele de aplicare vor fi elaborate in perioada urmatoare, au precizat reprezentantii Ministerului pentru IMM-uri si Profesii Libere.

Odata cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, legea numarul 300 din 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent va fi abrogata.

Profesiile libere si cele reglementate nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta, potrivit acelorasi surse. Profesiile libere - medic, farmacist, avocat, notar, auditor financiar, executor judecatoresc, expert contabil, contabil autorizat, consultant fiscal - sunt reglementate prin legi speciale si sunt desfăşurate sub forme de organizare, precum cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale.

Activitatea lor este prevăzută in alte acte normative, cum ar fi ordonanţa guvernului 124/1998 privind organizarea şi functionarea cabinetelor medicale, legea 151/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995, ordonanţa de urgenţă a guvernului 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

De asemenea, nu se incadreaza in prevederile ordonantei de urgenta profesiile reglementate conform Legii numarul 200 din 2004, cum ar fi: ghid de turism, traducator autorizat, restaurator, consilier in proprietate industriala, profesii in domeniul transporturilor.