Persoanele fizice autorizate se vor inregistra la Registrul Comertului, in trei zile, ca orice societate comerciala

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 16 aprilie 2008, 16:26 Economie | Finanţe & Bănci


Persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale se vor inregistra la oficiile Registrului Comertului, in trei zile lucratoare de la depunerea cererii, potrivit unui act normativ al guvernului aprobat miercuri. Pana in prezent, aceste categorii de intreprinzatori obtineau autorizatiile de la primarii, codul unic de inregistrare de la Registrul Comertului si, ulterior, se inscriau in evidentele administratiei financiare.

Conform noii reglementari, certificatul de inregistrare, care contine codul unic de inregistrare, devine documentul care atesta inregistrarea in Registrul Comertului, autorizarea functionarii, precum si luarea in evidenta de catre autoritatea fiscala. Termenul de emitere al acestui document este de trei zile lucratoare de la primirea documentatiei complete. Cererea de inregistrarea poate fi depusa si on-line.

Procedura care a fost in vigoare pana acum stabilea cateva etape pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate. Mai intai, trebuia sa fie constituit si depus dosarul complet de autorizare la Primaria de domiciliu sau la cea in a carei raza teritoriala se desfasura activitatea.

Autorizatia era emisa in aproximativ zece zile, in functie de fiecare primarie. Ulterior, in termen de trei - cinci zile, trebuia depusa cererea de inregistrare la Registrul Comertului care, la randul sau, transmitea prin posta catre primarie certificatul de inregistrare. Ultimul pas era luarea in evidenta la administratia financiara.

Potrivit noilor reglementari, intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si persoanele din intreprinderea familiala vor putea cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane.

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale pot desfasura orice obiect de activitate cuprins in codul CAEN, mai putin cele interzise prin legi speciale, cum ar fi medic, avocat, notar, expert contabil, arhitect. Totodata, pot tine contabilitate in partida simpla.

Actul normativ mai prevede ca birourile de autorizare ale primariilor vor fi inlocuite cu birouri de asistenta si de reprezentare pentru aceste categorii de intreprinzatori.

Update Noile reglementari sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta care, in termen de sapte zile de la data aprobarii de catre guvern, va fi trimisa catre Monitorul Oficial. Ordonanta de urgenta a fost aprobata pe 16 aprilie de executiv si va intra in vigoare imediat dupa publicarea sa in Monitor, iar normele de aplicare vor fi elaborate in perioada urmatoare, au precizat reprezentantii Ministerului pentru IMM-uri si Profesii Libere.

Odata cu intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, legea numarul 300 din 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent va fi abrogata.

Profesiile libere si cele reglementate nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta, potrivit acelorasi surse. Profesiile libere - medic, farmacist, avocat, notar, auditor financiar, executor judecatoresc, expert contabil, contabil autorizat, consultant fiscal - sunt reglementate prin legi speciale si sunt desfăşurate sub forme de organizare, precum cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale.

Activitatea lor este prevăzută in alte acte normative, cum ar fi ordonanţa guvernului 124/1998 privind organizarea şi functionarea cabinetelor medicale, legea 151/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995, ordonanţa de urgenţă a guvernului 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

De asemenea, nu se incadreaza in prevederile ordonantei de urgenta profesiile reglementate conform Legii numarul 200 din 2004, cum ar fi: ghid de turism, traducator autorizat, restaurator, consilier in proprietate industriala, profesii in domeniul transporturilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16079 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Actual asta normativ are si un numar ? (Miercuri, 16 aprilie 2008, 17:04)

  Emilian [anonim]

  Un numar pentru act sau link de unde poate fi citit ?
  • 0 (0 voturi)    
   numar (Joi, 17 aprilie 2008, 13:49)

   oana [anonim] i-a raspuns lui Emilian

   Actul normativ nu are inca un numar pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Abia ieri a fost aprobat de guvern (dupa cum scrie si in stire).
 • 0 (0 voturi)    
  PFA-rile nu au CUI (Miercuri, 16 aprilie 2008, 21:04)

  sempere [anonim]

  Persoanele fizice autorizate nu aveau pana acum cod unic de inregistrare.
  Si inca o mica observatie, nu toate PFA-urile se inregistreaza la primarii.
  • 0 (0 voturi)    
   dimpotriva (Miercuri, 16 aprilie 2008, 22:14)

   nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui sempere

   Imi pare rau sa te contrazic, dar toate persoanele fizice autorizate se inregistrau pana acuma prin primarii si nu direct la registrul comertului. Nu este in tema!
   • 0 (0 voturi)    
    gresesti (Joi, 17 aprilie 2008, 9:00)

    sempere [anonim] i-a raspuns lui nu conteaza

    exista mai multe categorii profesionale pentru PFA care nu au nevoie de autorizatie de la primarie, cum ar fi avocatii, notarii, traducatorii, etc.
    • 0 (0 voturi)    
     pfa (Joi, 17 aprilie 2008, 13:54)

     maria [anonim] i-a raspuns lui sempere

     Anumite categorii de persoane fizice care practica profesii reglementate de legi speciale cum ar fi avocatii, notarii, medicii etc nu se autorizeaza ca PFA, ci au alte forme de organizare cum ar fi societati civile sau cabinete individuale.
     • 0 (0 voturi)    
      incomplet (Joi, 17 aprilie 2008, 15:56)

      ioana [anonim] i-a raspuns lui maria

      Traducatorii autorizati de Min. Justitiei isi obtin CUI-ul de la finante si autorizatia de la minister. Si, surprise, SUNT organizati ca si PFA, nu cabinet individual, nu societate civila, etc. Dar, deh, asa e cand vorbesti fara sa te informezi in prealabil ...
  • 0 (0 voturi)    
   CIF (Joi, 17 aprilie 2008, 8:35)

   Ami [anonim] i-a raspuns lui sempere

   De asemenea, incepand cu 01.01.2007 toate PFA-urile au Cod de Inregistrare fiscala (CIF) care este diferit de CNP.
   Totusi ce se intampla cu autorizatiile emise de primarie, avand in vedere ca in fiecare an trebuie platita taxa anuala de functionare cu/sau fara avizarea autorizatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  PFA traducator (Joi, 17 aprilie 2008, 8:24)

  Mihaela [anonim]

  De exemplu PFA de traducator autorizat de Ministerul
  Justitiei nu este inregistrat prin primarie si CUI-ul se obtine tot la Administratia Financiara, prin transformarea CNP-ului (se completeaza acolo un formular). Presupun ca noi nu suntem vizati de noua reglementare, sau?
  • 0 (0 voturi)    
   info (Joi, 17 aprilie 2008, 9:45)

   Laura [anonim] i-a raspuns lui Mihaela

   Ajuta-ma, te rog, care este numarul formularului?
 • 0 (0 voturi)    
  mai multe detalii (Joi, 17 aprilie 2008, 9:04)

  ionut [anonim]

  De ce scrieti articole de parca ar fi glume de 1 aprilie?
  Dati o referinta, un link, un nr de articol ceva....
 • 0 (0 voturi)    
  Noutati despre PFA (Joi, 17 aprilie 2008, 9:12)

  aderp [anonim]

  Cele mai complete lucruri despre PFA le gasiti pe un forum de pfa, acolo scrie toata lumea de are pfa. Aici articolul este trasncris din mai multe forumuri ca <br>pfa.wikiteam.ro
 • 0 (0 voturi)    
  PFA (Joi, 17 aprilie 2008, 10:11)

  Adrian [anonim]

  A aparut ordonanta si daca da ce numar actul. Se poate incepe de saptamina viitoare la Registrul Comertului inscrierea?
 • 0 (0 voturi)    
  amatori (Joi, 17 aprilie 2008, 10:31)

  Stefan [anonim]

  Jurnalisti amatori! Un singur lucru era esential in aceasta stire: numarul actului. Am cautat pe net dar nu am gasit nimic...
  • 0 (0 voturi)    
   oare?? (Joi, 17 aprilie 2008, 13:01)

   Lika [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   De unde ai vrea sa-ti dea numarul actului?
   Oamenii astia fac un lucru bun.
   Te anunta despre faptul ca a aparut o reglementare noua.
   Tu sti doar sa critici.
   Ti-e lene sa cauti?
   Gandeste putin:
   1. Reglementare noua rezulta 2. posibil emisa de Guvern.
   Cauta site-ul guvernului si vezi acolo la acte normative adoptate in ultima sedinta.
   Vei vedea informatii despre ordonanta.
   Nici acolo nu se mentioneaza numarul actului. Asteapta si tu publicarea in monitorul oficial.
   Pe bune acum, spui ca nu ai gasit nimic, ce fel de net folosesti?:-))))
   Nu ai gasit site-ul guvernului?? Incearca cu google.
   Nu ai mai gasit stirea? Poate altii nu au fost interesati de postarea ei.
 • 0 (0 voturi)    
  cautati mai bine (Joi, 17 aprilie 2008, 12:56)

  nu stiti sa cautati [anonim]

  daca scrie ca miercuri guvernul a... cautati pe site ul guvernului la sedinta de miercuri si veti gasi
  http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=60045&idrubricapresa=&idrubricaprimm=&idtema=1&tip=2&pag=1&dr=
 • 0 (0 voturi)    
  o mare pacaleala (Luni, 5 mai 2008, 14:42)

  ANONIM [anonim]

  Pentru a se muta aceasta sursa de venit la ORC s-a facut tot posibilul sa se dea impresia ca primariile ingreuneaza obtinerea de autorizatii PF si AF. S-a evitat introducerea corespondentei electronice intre primarii, registrul comertului si finantele publice lucru care acum brusc .... s-a produs.
  Deasemenea s-au scos si o multime de restrictii pentru ca acum cetateanul sa fie multumit si sa nu protesteze ca este nevoit sa se deplaseze la oficiile registrului comertului
  • 0 (0 voturi)    
   o mare pacaleala (Sâmbătă, 10 mai 2008, 0:50)

   MIHAI [anonim] i-a raspuns lui ANONIM

   perfect adevarat !
 • 0 (0 voturi)    
  impozitul pentru PFA (Joi, 29 mai 2008, 15:11)

  ROMICA [anonim]

  Care mai este impozitul in cazul PFA?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by