Profitul bancii JPMorgan Chase s-a redus la jumatate in primul trimestru din 2008, comparativ cu perioada similara a anului trecut, datorita revizuirii in scadere a activelor si a cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante, transmite Reuters. Astfel, profitul net al celei de-a treia mari banci din Statele Unite s-a situat in primul trimestru, la 2,37 miliarde de dolari, fata de 4,79 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2007.

De asemenea, veniturile au scazut cu 11%, la 16,9 miliarde de dolari.

"JPMorgan s-a descurcat chiar bine avand in vedere dificultatile de pe piata. Din pacate, situatia nu pare sa se schimbe in viitorul apropiat", a declarat Sandler O'Neill analist la Jeff Harte.

"Profitul din acest trimestru a scazut semnificativ, ca urmare a problemelor de pe piata creditelor", a spus Jamie Dimon, directorul general al bancii americane. El a aratat insa ca situatia bancii, inclusiv in privinta capitalului, ramane solida.

JPMorgan Chase a avut un randament al capitalurilor proprii (ROE) de 8% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu 17% in primele trei luni din 2007.

Jamie Dimon a mai precizat ca, in continuare, conditiile de afaceri se vor mentine dificile, iar tensiunile de pe pietele de capital vor continua.

In luna martie, JP Morgan a anunta ca va cumpara Bear Stearns cu numai doi dolari pe actiune, incercandu-se astfel evitarea declararii falimentului. Dupa numai cateva zile JPMorgan Chase a majorat oferta de preluare a Bear Stearns la zece dolari pe actiune, de cinci ori mai mult decat oferta initiala, in efortul de a calma nemultumirile actionarilor Bear Stearns.

Consiliile de administratie ale celor doua banci au aprobat noua oferta de preluare si acordul de cumparare a actiunilor.