Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, a inregistrat pierderi de 5,11 miliarde de dolari in primul trimestru al acestui an, datorita deprecierii activelor si cresterii costurilor creditarii, potrivit Reuters. In perioada similara a anului trecut, institutia bancara a raportat un profit de 5,01 miliarde de dolari.

Rezultatele Citigroup au fost influentate semnificativ de reevalarea unor active si cresterea costurilor creditarii in valoare totala de 15 miliarde de dolari.

Veniturile celei mai mari banci americane au scazut in primul trimestru cu 48%, pana la 13,22 miliarde de dolari.

"Rezultatele reflecta continuarea situatiei fara precedent de pe piata si impactul acesteia asupra plasamentelor noastre riscante", a declarat directorul executiv al bancii, Vikram Pandit.

Actiunile Citigroup au urcat insa cu 6%, la 25,46 dolari pe unitate in predeschiderea sedintei de tranzactionare, dar de la inceputul anului si pana in prezent actiunile bancii au coborat cu 18%.

Ca urmare a rezultatelor financiare data publicitatii vineri, agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingul pentru credite pe termen lung al Citigroup, de la "AA" la "'AA minus".

Analistii Fitch au coborat si ratingul individual al grupului financiar, de la "A/B" la "B", dar au confirmat ratingul "F1 plus" pentru credite pe termen scurt al bancii americane. Perspectiva de rating a Citigroup este negativa, mai arata Fitch.

Miscarea negativa a ratingului a fost motivata de faptul ca Citigroup a afisat pierderi nete de 5,1 miliarde dolari in primul trimestru 2008, ca si de perspectivele financiare incerte.