Banca Centrala a Angliei urmeaza sa anunte, luni, un plan detaliat pentru a stopa pierderile bancilor comerciale britanice cauzate de criza de pe piata creditelor ipotecare.

Potrivit BBC, acesta ar fi cel mai generos plan al autoritatilor de la Londra pentru a ajuta sectorul bancar.

Masura vine dupa ce mai multe banci din Marea Britanie au ajuns in imposibilitatea de a-si vinde sau refinanta portofoliile reprezentate de instrumente financiare bazate pe ipoteci.

International Herald Tribune scrie in editia sa de luni ca autoritatile britanice planuiesc o injectie de lichiditate in bancile comerciale pentru a stabiliza instituriile financiare lovite de criza creditelor ipotecare.

Planul care va fi anuntat luni prevede ca Banca Angliei va schimba active nelichide ale bancilor care au nevoie de fonduri in numerar, a explicat ministrul britanic de finante Alistair Darling la televiziunea BBC.

Darling nu a precizat suma cu care vor fi ajutate bancile aflate in dificulate si nici modul in care vor fi evaluate garantiile ipotecare.

In acelasi timp, Financial Times scrie, in editia electronica de luni, ca numeroase companii din Marea Britanie planuiesc concedieri masive din cauza crizei creditelor ipotecare. Astfel, aproape jumatate dintre directorii companiilor financiare spun ca trebuie sa faca concedieri in luna aprilie pentru a-si reduce cheltuielile in urma crizei de pe piata financiara mondiala.