Persoanele fizice sunt mai tentate decat companiile sa faca evaziune fiscala in tranzactiile imobiliare, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Notariatele, cadastrul si primariile vor fi obligate sa completeze on-line informatiile privind tranzactiile imobiliare. Datele vor fi corelate pentru depistarea cazurilor de evaziune. Presedintele Fiscului a explicat ca persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactiile de peste 35.000 euro facute in scop comercial. Inspectorii fiscali sunt cei care stabilesc scopul comercial al unei tranzactii.

Informatia pe scurt

  • Notariatele, Cadastrul si Primariile vor fi obligate sa completeze on-line declaratii privind tranzactiile imobiliare
  • Fiscul va compara aceste date cu cele din declaratiile persoanelor fizice
  • Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile de peste 35.000 euro au continuitate
  • Notiunea de continuitate nu e definita in Codul fiscal si interpretarea ramane la latitudinea inspectorilor
  • Nivelul impozitelor pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice a crescut cu 70% in 2008 fata de 2007 demonstrand ca piata e in crestere

Daniel Chitoiu a afirmat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca este nevoie de o reglementare pentru combaterea evaziunii fiscale in tranzactiile imobiliare care va fi emisa in urmatoarea perioada. "Vom da un act normativ pentru combaterea evaziunii atat in domeniul produselor accizabile, cat si al tranzactiilor imobiliare. Se vor prevedea obligatii din partea tuturor partilor implicate: cadastru, notariate, primarii de a ne transmite informatii. Vom implementa o aplicatie informatica, insemnand un model de declaratie, care sa fie completat de fiecare institutie si sa poata fi accesata on-line de catre Fisc", a explicat presedintele ANAF.

Baza de date va contine toate datele furnizate de notari, insemnand Codul Numeric Personal, valoarea tranzactiei, impozitul datorat si platit. In prezent, acest tip de declaratii se depun fizic si sunt prelucrate mai greoi. "Interesul nostru este ca notarii sa faca aceste declaratii on-line ca sa usureze partea de administrare, astfel incat prelucrarea sa aiba in loc in timp real", a spus Chitoiu.

Inspectorii fiscali stabilesc daca tranzactiile imobiliare au continuitate si trebuie impuse cu TVA

Evaziunea este frecventa in cazul TVA datorat de persoanele fizice pentru tranzactiile imobiliare. Numeroase persoane fac tranzactii in scop comercial, dar evita sa declare si sa plateasca TVA. "Nu este vorba de o casa mostenita si vanduta sau vanduta in scopul cumpararii alteia", a precizat Chitoiu. Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile imobiliare depasesc valoarea de 35.000 euro, numai in cazul in care exista o continuitate a acestei activitati cu scopul obtinerii de profit. "Prevederea a fost preluata de Codul Fiscal dintr-o directiva europeana. Daca activitatea a fost realizata cu scopul de a obtine profit si exista o continuitate, se plateste TVA", a punctat acesta.

Insa, Codul Fiscal nu defineste notiunea de "continuitate" si lasa la latitudinea inspectorilor fiscali sa constate unde poate fi incadrata o tranzactie. "In baza declaratiilor anuale de venit se poate observa daca exista continuitate. Directiva UE prevede ca TVA se plateste peste plafonul de 35.000 de euro inclusiv in cazuri ocazionale, nu doar in mod continuu cum s-a preluat la noi. La prima tranzactie nu se plateste TVA, dar la urmatoarele da. In functie de numarul de tranzactii se face o analiza de risc si sunt selectate persoanele care vor fi controlate", a aratat presedintele ANAF.

"Rolul lucratorilor Directiei de informatii fiscale este sa culeaga informatiile din diverse domenii, nu doar cel al tranzactiilor imobiliare. Pe baza declaratiilor de impunere pot compara datele privind tranzactiile intracomunitare, iar in cazul accizelor dosarele de accizare, programul de activitate a antrepozitului fiscal. In functie de acestea, pot face corelatii intre orarul unui agent economic, cantitatea accizata si suma platita bugetului. Ulterior, informatiile ajung la inspectorii fiscali sau la comisarii Garzii Financiare, in cazul in care exista suspiciuni imediate de frauda fiscala", a explicat acesta.

In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, declaratiile anuale de venit ale persoanelor fizice se coreleaza cu cele ale notarilor si se observa daca sunt corecte, daca au inregistrat tranzactiile la administratiile financiare, daca au platit impozitul si TVA pentru tranzactiile repetate mai mari de 35.000 euro.

Companiile se sustrag mai rar de la plata impozitelor, potrivit presedintelui ANAF, pentru ca acestea nu sunt interesate sa declare o valoare mai mica. "In aceasta situatie, ar insemna ca diferenta sa nu mai apara in contabilitate, sa fie platita cash si atunci TVA nu poate fi dedusa decat partial. Depinde de la caz la caz, dar in general evaziunea este mai redusa la companii".

Incasarile din impozitele pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice au crescut cu 70% in 2008 fata de 2007

Incasarile din impozitele platite anul acesta de persoanele fizice pentru tranzactii imobiliare nu arata o scaderea a volumului vanzarilor. In 2007, sumele platite bugetului au totalizat 437.327.260 lei, iar in primul trimestru au fost de 186.944.045 lei. "Daca extrapolam, se observa o crestere de peste 70% in acest an fata de anul trecut, volumul tranzactiilor este mai ridicat decat anul trecut, mai ales daca luam in calcul faptul ca la inceput de an piata se misca mai greu", a apreciat Chitoiu.