Informatia pe scurt
- Notariatele, Cadastrul si Primariile vor fi obligate sa completeze on-line declaratii privind tranzactiile imobiliare
- Fiscul va compara aceste date cu cele din declaratiile persoanelor fizice
- Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile de peste 35.000 euro au continuitate
- Notiunea de continuitate nu e definita in Codul fiscal si interpretarea ramane la latitudinea inspectorilor
- Nivelul impozitelor pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice a crescut cu 70% in 2008 fata de 2007 demonstrand ca piata e in crestere
Daniel Chitoiu a afirmat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca este nevoie de o reglementare pentru combaterea evaziunii fiscale in tranzactiile imobiliare care va fi emisa in urmatoarea perioada. "Vom da un act normativ pentru combaterea evaziunii atat in domeniul produselor accizabile, cat si al tranzactiilor imobiliare. Se vor prevedea obligatii din partea tuturor partilor implicate: cadastru, notariate, primarii de a ne transmite informatii. Vom implementa o aplicatie informatica, insemnand un model de declaratie, care sa fie completat de fiecare institutie si sa poata fi accesata on-line de catre Fisc", a explicat presedintele ANAF.
Baza de date va contine toate datele furnizate de notari, insemnand Codul Numeric Personal, valoarea tranzactiei, impozitul datorat si platit. In prezent, acest tip de declaratii se depun fizic si sunt prelucrate mai greoi. "Interesul nostru este ca notarii sa faca aceste declaratii on-line ca sa usureze partea de administrare, astfel incat prelucrarea sa aiba in loc in timp real", a spus Chitoiu.
Inspectorii fiscali stabilesc daca tranzactiile imobiliare au continuitate si trebuie impuse cu TVA
Evaziunea este frecventa in cazul TVA datorat de persoanele fizice pentru tranzactiile imobiliare. Numeroase persoane fac tranzactii in scop comercial, dar evita sa declare si sa plateasca TVA. "Nu este vorba de o casa mostenita si vanduta sau vanduta in scopul cumpararii alteia", a precizat Chitoiu. Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile imobiliare depasesc valoarea de 35.000 euro, numai in cazul in care exista o continuitate a acestei activitati cu scopul obtinerii de profit. "Prevederea a fost preluata de Codul Fiscal dintr-o directiva europeana. Daca activitatea a fost realizata cu scopul de a obtine profit si exista o continuitate, se plateste TVA", a punctat acesta.
Insa, Codul Fiscal nu defineste notiunea de "continuitate" si lasa la latitudinea inspectorilor fiscali sa constate unde poate fi incadrata o tranzactie. "In baza declaratiilor anuale de venit se poate observa daca exista continuitate. Directiva UE prevede ca TVA se plateste peste plafonul de 35.000 de euro inclusiv in cazuri ocazionale, nu doar in mod continuu cum s-a preluat la noi. La prima tranzactie nu se plateste TVA, dar la urmatoarele da. In functie de numarul de tranzactii se face o analiza de risc si sunt selectate persoanele care vor fi controlate", a aratat presedintele ANAF.
"Rolul lucratorilor Directiei de informatii fiscale este sa culeaga informatiile din diverse domenii, nu doar cel al tranzactiilor imobiliare. Pe baza declaratiilor de impunere pot compara datele privind tranzactiile intracomunitare, iar in cazul accizelor dosarele de accizare, programul de activitate a antrepozitului fiscal. In functie de acestea, pot face corelatii intre orarul unui agent economic, cantitatea accizata si suma platita bugetului. Ulterior, informatiile ajung la inspectorii fiscali sau la comisarii Garzii Financiare, in cazul in care exista suspiciuni imediate de frauda fiscala", a explicat acesta.
In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, declaratiile anuale de venit ale persoanelor fizice se coreleaza cu cele ale notarilor si se observa daca sunt corecte, daca au inregistrat tranzactiile la administratiile financiare, daca au platit impozitul si TVA pentru tranzactiile repetate mai mari de 35.000 euro.
Companiile se sustrag mai rar de la plata impozitelor, potrivit presedintelui ANAF, pentru ca acestea nu sunt interesate sa declare o valoare mai mica. "In aceasta situatie, ar insemna ca diferenta sa nu mai apara in contabilitate, sa fie platita cash si atunci TVA nu poate fi dedusa decat partial. Depinde de la caz la caz, dar in general evaziunea este mai redusa la companii".
Incasarile din impozitele pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice au crescut cu 70% in 2008 fata de 2007
Incasarile din impozitele platite anul acesta de persoanele fizice pentru tranzactii imobiliare nu arata o scaderea a volumului vanzarilor. In 2007, sumele platite bugetului au totalizat 437.327.260 lei, iar in primul trimestru au fost de 186.944.045 lei. "Daca extrapolam, se observa o crestere de peste 70% in acest an fata de anul trecut, volumul tranzactiilor este mai ridicat decat anul trecut, mai ales daca luam in calcul faptul ca la inceput de an piata se misca mai greu", a apreciat Chitoiu.
Cu spaga respectivii inspectori vor stabili evident, scopul "ne-comercial"....
Sa-i ia naiba.
Ba da prosti mai sunt...
Tinerii nu-si permit bai taranilor direct vila in Pipera. Si prin vanzare - cumparare (continuitate) evolueaza de la gars la un apartament mai rasarit.
Succes!
Degeaba stabilesti impozit pe profit de x% daca cei care trebuie sa il plateasca statului nu o fac.
Hai sa pedepsim pe cei care fac evaziune, dar pana la urma trebuie sa stopam specula pe piata imobiliara.
Legea va fi deja facuta la momentul la care se va aplica.
Dl. Chitoiu are cifra exacta a nr de tranzactii impozitate, dar nu ne-o spune (prietenii stiu de ce), in schimb ne sugereaza ca ar exista o relatie directa intre suma colectata si nr de tranzactii. FALS.
Eu la asta ma refeream. Initial si eu am crezut ca e vorba de inca o vaca de muls. Dar pe urma mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Afirmatia citata se vrea un semnal pozitiv pentru piata imobiliara. Numai ca daca o sa cauti cifrele din 2007 o sa vezi ca erau mult mai mari decat ce spune dl. Chitoiu. Deci nu e crestere ci scadere. Daca era doar o noua sursa de venit, de ce era nevoie de trombonul asta?
Eu traduc mesajul cam asa:
1. Speculatori stati cuminti, nu vindeti.
2. Romani, cumparati.
Deci comparatia trim I 2008 cu 2007 e ok.
Chiar felul ambiguu in care e prezentata problema arata clar ca oamenii nu prea au avut timp sa puna lucrurile la punct si au scos ceva la repezeala.
Asta a fost un semnal clar. Piata imobiliara se duce in cap.
Dupa acest articol, valoarea totala a impozitului in 2007 a fost de aprox 1.2 miliarde ron, nu 437 milioare cum scrie in stirea asta.
Daca refacem calculul procentual, avem o scadere de 38% a sumelor incasate, nu o crestere de 70%.
In conditiile cresterii preturilor, aceasta cifra se traduce printr-un numar si mai mic de tranzactii.
S-a optat pentru TVA pentru ca sumele colectate sa fie varsate intr-un anumit cont din bugetul statului.
ca sa se stie...
avionul ala carpatair... nu conteaza.
sunt oameni care au coborat din transportul in comun in ploaie... etc..... //// pozeeeeeeeeee
FELICITARI
SPER CA POPORUL ASTA SA VOTEZE IN CONSECINTA SI SA ARUNCAM JIGODIILE LA GUNOI!!!!
Oamenii care castiga 300E tot nu isi vor permite o casa.
Uitati-va ce se intampla in Europa si America, acolo unde economia duduie: statul construieste drumuri si atat, de restul se ocupa constructorii si se construieste LA GREU. Rezultatul este ca orice familie medie isi permite o casa.
Guvernul roman este f priceput la a pune bariere.
Nu asa se conduce o tara.
Caz simplu: Popescu mosteneste de la bunica un teren de 10,000 mp. Il vinde intr-o singura tranzactie, nu plateste impozit. Il parceleaza in 20 de loturi x 500 mp, deja este speculant si ar trebui muls.
Treaba cu continuitatea lasata la latitudinea inspectorilor fiscali este o afirmatie care descalifica instant. Iti trebuie totusi un dram de minte sa realizezi acest lucru.
1. impozit de 3% pe toata suma daca vinzi mai repede de 3 ani si de 2% daca vinzi dupa trei ani (platit doar de vanzator);
2. la impozitele pe cladiri, pt. a doua locuinta se plateste majorat cu 15%, iar de la a treia majorat cu 50%.
TVA-ul nu are sens la tranzactiile intre persoanele fizice, nici macar nu exista rublica pt. TVA pe formularul declaratiei de venit fiscal. In 2007 nu se factura TVA pentru imobile nici intre persoanele juridice.
Domnul de la fisc nu stie nici ca impozitul retinit la sursa nu se declara de catre contribuabil, notarii sunt cei care-l retin si-l vireaza, asa ca nu stiu despre de evaziune vorbeste.
Eu am vandut un teren cu 5 Eu/mp intr-o zona de deal (cu acces dificil), dar fiindca notarul avea in grila lui de preturi ca in localitatea respectiva pretul este de 10 Eu/mp, am platit taxe notariale si IMPOZIT duble. Unde este evaziunea? Hotia de ce nu se pedepseste?
Sa luam 2 cazuri:
1 - esti comerciant, cumperi un produs cu 1000 um + 190 um (tva aferent) si il vinzi cu 2000 um + 380 um (tva aferent). Tu deduci 190 tva de la cumparari si colectezi 380 tva la vanzari si in consecinta platesti la stat taxa pe valoarea adaugata de 1000 um adica 190 um (380-190)
2 - esti producator, cumperi materii prime cu 500 um + 95 um (tva aferent), mai adaugi si alte cheltuieli fara tva (dobanzi, salarii, taxe la salarii, amortizare etc) rezultand un total de cost de 1000 um si tu vinzi cu 2000 um + 380 um (tva aferent). in cazul asta vei plati la stat tva de 285 um (380-95).
Se plateste tva doar la valoarea adaugata in cazul persoanelor juridice. In cazul persoanelor fizice esti consumator final si suporti integral tva-ul atat cat este el si cat te ingrijesti tu sa cauti pretul cel mai mic.
succesuri!
lege tampita .. ce e aia continuitate? domnule de taxe si impozite esti chiar tampit si nu iti dai seama ce spui?
Nu se gandesc la un mediu fiscal propice pentru a devenii si ei mai instariti. Va dau un citat dintr-un post de mai sus sa vedeti ca exista deja parghii pentru a-i impozita suplimentar pe cei care se ocupa in mod sistematic de tranzactii imobiliare:
"1. impozit de 3% pe toata suma daca vinzi mai repede de 3 ani si de 2% daca vinzi dupa trei ani (platit doar de vanzator);
2. la impozitele pe cladiri, pt. a doua locuinta se plateste majorat cu 15%, iar de la a treia majorat cu 50%.
TVA-ul nu are sens la tranzactiile intre persoanele fizice, nici macar nu exista rublica pt. TVA pe formularul declaratiei de venit fiscal. In 2007 nu se factura TVA pentru imobile nici intre persoanele juridice.
Domnul de la fisc nu stie nici ca impozitul retinit la sursa nu se declara de catre contribuabil, notarii sunt cei care-l retin si-l vireaza, asa ca nu stiu despre de evaziune vorbeste."
Punct
Eu de exemplu am contractat in 2007 un apartament care va fi gata spre sfarsitul anului acesta. Am semnat un precontract, am dat un avans x euro si m-am angajat ca la primirea apartamentului voi plati y euro. Antreprenorul poate sa anuleze antecontractul si sa-mi dea cei x euro inapoi, sau, daca eu sunt de acord, sa imi schimbe pretul la y *1.19.
E corect ca eu sa platesc mai mult, desi m-am inteles cu el la un anumit pret ? Ar trebui ca masura sa se aplice doar pentru cei care au inceput constructiile dupa momentul in care a iesit legea!
Sa presupunem o varianta :
daca ai inceput o constructie de apartamente de vanzare acum doi ani ( pe o alta legislatie), ai obtinut procesul verbal de receptie finala ( ai terminat cladirea ) in anul 2007, ai facut antecontracte in 2006 si 2007 si ai incasat banii inainte de 2008 de la clienti, dar din cauza cadastrelor ( dupa cum stie toata lumea domnii de la oficiile de cadasru se misca foarte greu ) care au iesit abia in 2008 ( depuse la cadastru in vara anului 2007 ) nu ai putut face actul final la notar ( prin care se transfera proprietatea ) esti obligat sa platesti TVA? este corect? In aceasta varianta nu mai poti deduce nici un fel de tva pentru ca ai terminat deja constructia. Alt aspect: ai cumparat materialele cu tva, nu mai poti deduce tva-ul pentru ca ai terminat constructia, dar trebuie sa platesti la stat tva pentru ca faci vanzari repetabile in scop comercial? Ma repet este corect sau legal? Nu ar tebui sa existe o perioada de trecere la noua legislatie? Sau sa fie aplicabila pentu cei care obtin autoizatia de constructie anul acesta si incep sa constuiasca pe o noua legislatie de care sunt constienti si pe care o accepta.
Unde scrie ca tu iti deduci vreun TVA? Cum sa deduci TVA pe persoana fizica? Nu deduci nimic, platesti de doua ori, odata pe materiale si inca o data pe tot. Iar inspectorii decid cine plateste jde mii de euro si cine nu plateste, dupa cum vrea muschii lor. Acum ai inteles?
Nu conteaza ca e ilegal, aberant, orice... dupa cum spunea si marele ganditor cu manivela, daca poporul vrea, e ok, nu e nici o problema. Punem pariu ca daca se face o "dezbatere publica" poporul o sa vrea? Ajunge un discurs-doua care sa starneasca mania proletara impotriva alora cu Q7 si lant la gat, si gata! Romanul e oricand gata sa-si omoare capra, daca la vecinul ii mor doua capre.
Unele comentarii m-au socat, din pacate foarte multi romani habar n-au pe ce lume traiesc. Dar absolut deloc!
Parerea mea e ca timpenia asta nu e pentru ce credeti voi, ci ca sa ii impiedice pe speculanti sa vanda vreo cativa ani, ca altfel se sparge piata imobiliara (bula, minciuna, spuneti-i cum vreti). Numai ca se va sparge oricum, si cu tva si fara.
cand am luat apartamentul nu era nici un TVA stiam exact cati bani imi trebuie si daca ma incadrez pt un credit....acum am 2 variante ma imprumut de restul de bani (de unde nu stiu) sau renunt la apartament imi iau banii inapoi si alt apartament nu mai am de unde sa imi iau de banii astia...in concluzie tot eu am de pierdut...
DECI EU CE FAC?