Presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu:

Persoanele fizice platesc TVA pentru tranzactiile imobiliare de peste 35.000 euro daca Fiscul constata ca au scop comercial

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Marţi, 22 aprilie 2008, 16:56 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Chitoiu
Foto: Rompres
Persoanele fizice sunt mai tentate decat companiile sa faca evaziune fiscala in tranzactiile imobiliare, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Notariatele, cadastrul si primariile vor fi obligate sa completeze on-line informatiile privind tranzactiile imobiliare. Datele vor fi corelate pentru depistarea cazurilor de evaziune. Presedintele Fiscului a explicat ca persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactiile de peste 35.000 euro facute in scop comercial. Inspectorii fiscali sunt cei care stabilesc scopul comercial al unei tranzactii.

Informatia pe scurt
 • Notariatele, Cadastrul si Primariile vor fi obligate sa completeze on-line declaratii privind tranzactiile imobiliare
 • Fiscul va compara aceste date cu cele din declaratiile persoanelor fizice
 • Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile de peste 35.000 euro au continuitate
 • Notiunea de continuitate nu e definita in Codul fiscal si interpretarea ramane la latitudinea inspectorilor
 • Nivelul impozitelor pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice a crescut cu 70% in 2008 fata de 2007 demonstrand ca piata e in crestere

Daniel Chitoiu a afirmat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca este nevoie de o reglementare pentru combaterea evaziunii fiscale in tranzactiile imobiliare care va fi emisa in urmatoarea perioada. "Vom da un act normativ pentru combaterea evaziunii atat in domeniul produselor accizabile, cat si al tranzactiilor imobiliare. Se vor prevedea obligatii din partea tuturor partilor implicate: cadastru, notariate, primarii de a ne transmite informatii. Vom implementa o aplicatie informatica, insemnand un model de declaratie, care sa fie completat de fiecare institutie si sa poata fi accesata on-line de catre Fisc", a explicat presedintele ANAF.

Baza de date va contine toate datele furnizate de notari, insemnand Codul Numeric Personal, valoarea tranzactiei, impozitul datorat si platit. In prezent, acest tip de declaratii se depun fizic si sunt prelucrate mai greoi. "Interesul nostru este ca notarii sa faca aceste declaratii on-line ca sa usureze partea de administrare, astfel incat prelucrarea sa aiba in loc in timp real", a spus Chitoiu.

Inspectorii fiscali stabilesc daca tranzactiile imobiliare au continuitate si trebuie impuse cu TVA

Evaziunea este frecventa in cazul TVA datorat de persoanele fizice pentru tranzactiile imobiliare. Numeroase persoane fac tranzactii in scop comercial, dar evita sa declare si sa plateasca TVA.  "Nu este vorba de o casa mostenita si vanduta sau vanduta in scopul cumpararii alteia", a precizat Chitoiu. Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile imobiliare depasesc valoarea de 35.000 euro, numai in cazul in care exista o continuitate a acestei activitati cu scopul obtinerii de profit. "Prevederea a fost preluata de Codul Fiscal dintr-o directiva europeana. Daca activitatea a fost realizata cu scopul de a obtine profit si exista o continuitate, se plateste TVA", a punctat acesta.

Insa, Codul Fiscal nu defineste notiunea de "continuitate" si lasa la latitudinea inspectorilor fiscali sa constate unde poate fi incadrata o tranzactie. "In baza declaratiilor anuale de venit se poate observa daca exista continuitate. Directiva UE prevede ca TVA se plateste peste plafonul de 35.000 de euro inclusiv in cazuri ocazionale, nu doar in mod continuu cum s-a preluat la noi. La prima tranzactie nu se plateste TVA, dar la urmatoarele da. In functie de numarul de tranzactii se face o analiza de risc si sunt selectate persoanele care vor fi controlate", a aratat presedintele ANAF.

"Rolul lucratorilor Directiei de informatii fiscale este sa culeaga informatiile din diverse domenii, nu doar cel al tranzactiilor imobiliare. Pe baza declaratiilor de impunere pot compara datele privind tranzactiile intracomunitare, iar in cazul accizelor dosarele de accizare, programul de activitate a antrepozitului fiscal. In functie de acestea, pot face corelatii intre orarul unui agent economic, cantitatea accizata si suma platita bugetului. Ulterior, informatiile ajung la inspectorii fiscali sau la comisarii Garzii Financiare, in cazul in care exista suspiciuni imediate de frauda fiscala", a explicat acesta.

In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, declaratiile anuale de venit ale persoanelor fizice se coreleaza cu cele ale notarilor si se observa daca sunt corecte, daca au inregistrat tranzactiile la administratiile financiare, daca au platit impozitul si TVA pentru tranzactiile repetate mai mari de 35.000 euro.

Companiile se sustrag mai rar de la plata impozitelor, potrivit presedintelui ANAF, pentru ca acestea nu sunt interesate sa declare o valoare mai mica. "In aceasta situatie, ar insemna ca diferenta sa nu mai apara in contabilitate, sa fie platita cash si atunci TVA nu poate fi dedusa decat partial. Depinde de la caz la caz, dar in general evaziunea este mai redusa la companii".

Incasarile din impozitele pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice au crescut cu 70% in 2008 fata de 2007

Incasarile din impozitele platite anul acesta de persoanele fizice pentru tranzactii imobiliare nu arata o scaderea a volumului vanzarilor. In 2007, sumele platite bugetului au totalizat 437.327.260 lei, iar in primul trimestru au fost de 186.944.045 lei. "Daca extrapolam, se observa o crestere de peste 70% in acest an fata de anul trecut, volumul tranzactiilor este mai ridicat decat anul trecut, mai ales daca luam in calcul faptul ca la inceput de an piata se misca mai greu", a apreciat Chitoiu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32968 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Am mai investat un loc de dat spaga (Marţi, 22 aprilie 2008, 17:47)

  _tudor_ [utilizator]

  Am mai investat un loc de dat spaga: "nspectorii fiscali sunt cei care stabilesc scopul comercial al unei tranzactii.".
  Cu spaga respectivii inspectori vor stabili evident, scopul "ne-comercial"....
  • +1 (1 vot)    
   fara spaga (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:01)

   alex [anonim] i-a raspuns lui _tudor_

   spaga se pedepseste cu puscaria... ma indoiesc ca ar fi inspectori care sa riste sa stea la racoare...
   • +2 (2 voturi)    
    spaga vs puscarie (Miercuri, 23 aprilie 2008, 1:30)

    mitica [anonim] i-a raspuns lui alex

    Pai sa facem un calcul. Un ap. cu 2 camere este 1oo.ooo EUR (rotund, ca sa nu stam sa calculam). TVA-ul, ar fi in jur de 20%., adica, 2o.ooo. Ma intreb cat de mare tre' sa fie spaga ca sa te `scoti` de la un inspector dintr-asta!
   • -1 (1 vot)    
    @alex (Miercuri, 23 aprilie 2008, 9:30)

    Cristina [anonim] i-a raspuns lui alex

    Naivitatea si idealismul dvs sunt induiosatoare...
   • 0 (2 voturi)    
    se vede ca nu ai avut de furca cu ei (Miercuri, 23 aprilie 2008, 10:42)

    Geo [anonim] i-a raspuns lui alex

    pentru ca oricine a fost vreodata calcat de inspectorii fiscului stie ca spaga este obligatorie.
    • +1 (1 vot)    
     ai dreptate (Miercuri, 23 aprilie 2008, 16:11)

     joe [anonim] i-a raspuns lui Geo

     In lege nu trebuie sa fie loc de interpretari. Legea trebuie sa fie clara ca sa nu fie nevoie de dat spaga. Cand cineva isi cumpara o casa trebuie sa aiba certitudinea ca nu vine nea Ion de la fisc sa-i zica ca tre sa dea 20000 de euro. Deja mi-e scarba de guvernantii astia...am ajuns sa ne fie frica in Romania ca vine cineva maine de la fisc sau de nu stiu unde si te pune sa platesti mii de euro.
     Sa-i ia naiba.
    • 0 (0 voturi)    
     bataie de joc (Joi, 24 aprilie 2008, 10:41)

     joe2 [anonim] i-a raspuns lui Geo

     Acum viata noastra o sa mai depinda si cum s-a sculat de dimineatza Viorica de la fisc. Si mai sunt cazuri, nu depindem doar de inspectorii fiscali. Mai sunt si cei de la Casa Asigurarilor de Sanatate si mai sunt si altii care fac interpretari. Legea e una si normele de aplicare sunt altele...si difera de la inspector la inspector, de la sef la sef...de la sucursala la sucursala. Nu stiu daca legile se dau asa din lipsa de inteligenta sau cu intentie...cert este ca drepturile noastre pot sa fie incalcale legal de diverse persoane(inspectori sau cum le-o zice).
 • -1 (3 voturi)    
  Continuitate (Marţi, 22 aprilie 2008, 18:17)

  Radu [anonim]

  Adica sa murim toti in prima locuinta.
  Ba da prosti mai sunt...

  Tinerii nu-si permit bai taranilor direct vila in Pipera. Si prin vanzare - cumparare (continuitate) evolueaza de la gars la un apartament mai rasarit.
  • 0 (2 voturi)    
   fara speculanti (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:03)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Radu

   cei mai afectati sunt speculantii... tinerii vor plati odata TVA si gata. Nu vei muri in prima locuinta, dar nici nu vei mai creste haotic pretul la imobiliare...

   Succes!
   • 0 (2 voturi)    
    voi cititi? (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:18)

    mika [anonim] i-a raspuns lui alex

    Citeste mai atent. Nu e vorba de faptul ca iti vinzi casa o data sau de 2 ori in viata....e vb de speculanti care vand "pe persoana fizica" si eludeaza legea. Din asta traiesc, mai bine zis fac o gramada de bani....nu ati vazut anunturi ...vand fara tva....si cu toate astea preturile sunt la fel de mari ca la companii....
    • +1 (1 vot)    
     evaziune... (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:33)

     alex [anonim] i-a raspuns lui mika

     de acord mika, chiar nu am remarcat mecanismul asta, insa aici vorbim de modalitatea in care se aplica legea, cei care o incalca trebuie sa plateasca.

     Degeaba stabilesti impozit pe profit de x% daca cei care trebuie sa il plateasca statului nu o fac.

     Hai sa pedepsim pe cei care fac evaziune, dar pana la urma trebuie sa stopam specula pe piata imobiliara.
 • 0 (2 voturi)    
  a inteles cineva ceva? (Marţi, 22 aprilie 2008, 18:28)

  zvezda [anonim]

  Vanzari comerciale / necomerciale? Continuitate, corelatii? Mai baieti, voi ati mancat ciuperci? Ce-i cu porcaria asta ambigua? Ce-i bataia asta de joc? Asta-i lege? Cum adica hotarasc inspectorii? Pai de cand fac inspectorii legea la fata locului? Tara asta se africanizeaza pe zi ce trece!
  • -1 (1 vot)    
   legea este deja facuta (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:06)

   alex [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   Inspectorii nu fac legea, ci doar ajuta la respectarea acesteia.
   Legea va fi deja facuta la momentul la care se va aplica.
 • +1 (1 vot)    
  dezinformare grosolana (Marţi, 22 aprilie 2008, 18:39)

  zvezda [anonim]

  Impozitele pe tranzactii imobiliare se platesc incepind cu 1 ian 2007. Calculul impozitului difera in functie de perioada cat a fost detinut imobilul, fiind mai mare daca imobilul a fost detinut mai putin timp. Calculul mai difera si in functie de valorile limita inferioare (care s-au modificat intre timp), de evaluari si de alti factori, deci nu e chiar asa de simplu. Vreau sa spun ca valoarea impozitelor colectate nu este in legatura directa cu nr de tranzactii, nici macar cu valoarea lor. E alta mancare de peste.
  Dl. Chitoiu are cifra exacta a nr de tranzactii impozitate, dar nu ne-o spune (prietenii stiu de ce), in schimb ne sugereaza ca ar exista o relatie directa intre suma colectata si nr de tranzactii. FALS.
  • +1 (1 vot)    
   Si pentru G (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:20)

   Pravda ma-sii [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   Aici sunt multe confuzii, si in articol, si in codul fiscal, si in opinia - ca doar valoare de opinie are - a dlui Chitoiu. In primul rand, mr. zvezda, articolul si herr Chitoiu se refera la TVA, nu la impozit pe venit. Apoi, articolul vorbeste cand la timpul prezent - in titlu - cand la viitor - "o reglementare ... va fi emisa" sau "baza de date va contine..." In acest moment, nici proprii inspectori fiscali nu stiu cum se face practic incasarea si plata TVA la tranzactii imobiliare facute intre persoane fizice, iar notarii - tipic romaneste - "se descurca". Exista multe motive pentru astfel de declaratii sforaitoare, dar faptul ca se apropie campania electorala nu poate fi neglijat: e nevoie disperata de bani la buget, de oriunde, oricum, AZI, deficitul e urias, pomenile costa, focul la ei! Nu piata imobiliara se duce in cap, nu aici sunt bubele care colcaie: e simplu, la cerere mare si oferta mica, preturile cresc. Pur si simplu fiscul a mirosit inca o vaca de muls de unde sa stoarca TVA. Astept sa vina Pacuraru sa ceara contributii sociale pentru tranzactii imobiliare si Nicolaescu contributii de sanatate....
   • -1 (1 vot)    
    subiectul (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:50)

    evrika [anonim] i-a raspuns lui Pravda ma-sii

    Subiectul e impozitarea tranzactiilor imobiliare in general....venit, tva samd...habar n-ai si te bagi...aia cu tva exista in codul fiscal...asta cu baza de date urmeaza
    • +1 (1 vot)    
     Am habar, cu asta ma ocup (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:47)

     Pravda ma-sii [anonim] i-a raspuns lui evrika

     Evrika, am dat citat "se va emite o reglementare" pentru combaterea evaziunii fiscale. Prevederea referitoare la TVA exista, dar nu se aplica din lipsa de norme si clarificari: eu iti vand tie, doua persoane fizice. In ce baza iti incasez eu TVA si cum vars la stat? iti fac factura? Nu sunt PFA. Si declaratie decont TVA si tot tacamul... si nu stiu nici cei de la fisc, reiese din declaratiile sefului ANAF ca se merge "de la caz la caz" si ca inspectorii vor determina... Deci subiectul este ceata referitoare la TVA, invocarea unei presupuse evaziuni fiscale in masa, cu citarea unei Directive UE pe post de cireasa de pe tort, totul pentru a-si acoperi incompetenta de autoritati care emit acte normative si abia apoi gandesc. Vezi x ordine de ministru, modificari la codul fiscal si asa mai departe....
   • +1 (1 vot)    
    citez (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:58)

    zvezda [anonim] i-a raspuns lui Pravda ma-sii

    "Incasarile din impozitele pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice au crescut cu 70% in 2008 fata de 2007".
    Eu la asta ma refeream. Initial si eu am crezut ca e vorba de inca o vaca de muls. Dar pe urma mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Afirmatia citata se vrea un semnal pozitiv pentru piata imobiliara. Numai ca daca o sa cauti cifrele din 2007 o sa vezi ca erau mult mai mari decat ce spune dl. Chitoiu. Deci nu e crestere ci scadere. Daca era doar o noua sursa de venit, de ce era nevoie de trombonul asta?
    Eu traduc mesajul cam asa:
    1. Speculatori stati cuminti, nu vindeti.
    2. Romani, cumparati.
    • 0 (0 voturi)    
     Scuze pentru ton, zvezda (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:41)

     Pravda ma-sii [anonim] i-a raspuns lui zvezda

     Da, am fost prea... citric, nu asta intentionam si nu la adresa unui forumist. Sunt ofuscat ca ni se baga pe gat, iar, o Directiva UE, ca scuza pentru introducerea TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. E o vaca de muls tocmai pentru ca au incasari mai mici din impozitele directe pe venturile din tranzactii imobiliare. Chestia cu "rostogolirea" e valabila mai mult la terenuri si mai putin la apartamente. Nu inteleg de ce abia acum s-au gandit la o baza de date comuna, dar nu ma mir prea tare (am un dosar fiscal care se muta de la sectorul 4 la sectorul 1 de trei ani aproape!) iar oficiul national de cadastru e varza, camera de munca e harcea parcea, smecherii fura date en-gros de la primarii si le pun cap-la-cap (si le vand ca baze de date). Guvernul nu se pricepe sa le puna cap-la-cap, ce-i iese la faza asta? Reducerea birocratiei? Oare vrea? De'aia ziceam: bagati asigurari de sanatate si contributii sociale la tranzactiile imobiliare! Ca nu mai stiti de unde mulge....
     • 0 (0 voturi)    
      evaziunea este si la apartamente (Miercuri, 23 aprilie 2008, 7:51)

      tyty [anonim] i-a raspuns lui Pravda ma-sii

      se construiesc si se vand blocuri pe persoana fizica, nu pfa ci pur si simplu persoana fizica. Deci exista evaziune, exista codul fiscal care prevede trecerea in comercial a tranzactiilor respective, dar pana acum nu s-a aplicat. Probabil ca de acum incolo pensionari de 70-90 de ani si persoane cu handicap vor fi principalii constructori de blocuri.
  • 0 (0 voturi)    
   e corect (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:33)

   adi [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   Impozitul pe tranzactiile persoanelor fizice a fost pus prima data in 2006. Era pe castig - diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare - numai pt cele de mai mult de 3 ani in proprietate. Cota era 16%. De la 1 ian 2007 e de suma, perioada si se pune pe intreaga valoare (2% sau 3%; pana sau peste 3 ani) etc
   Deci comparatia trim I 2008 cu 2007 e ok.
  • 0 (0 voturi)    
   o intrebare (Marţi, 22 aprilie 2008, 21:01)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui zvezda

   Ai idee despre ce "prieteni " este vorba? Vrem sa ne facem o idee si se pare ca poti sa spui mai multe. Am aprecia si o poveste de genul : gurile rele spun ca....
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm... legea anti-panica (Marţi, 22 aprilie 2008, 18:51)

  G [anonim]

  Baietii astia pregatesc ceva... pe de o parte speculatorii sunt indemnati sa se gandeasca de doua ori inainte sa vanda (tragand piata dupa ei in jos) ca poate se supara domnii inspectori si ii pun la plata tva. Pe de alta parte ni se spune ca piata imobiliara duduie de sanatate... Coreland stirea asta cu cele de zilele trecute, nu pot decat sa cred ca situatia e nasoala de tot, mai nasoala decat ne imaginam.
  Chiar felul ambiguu in care e prezentata problema arata clar ca oamenii nu prea au avut timp sa puna lucrurile la punct si au scos ceva la repezeala.
  Asta a fost un semnal clar. Piata imobiliara se duce in cap.
 • 0 (0 voturi)    
  impozitul pe 2007 (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:02)

  zvezda [anonim]

  http://www.zf.ro/articol_157273/valoarea_impozitelor_din_tranzactii_imobiliare_a_crescut_in_2007_de_patru_ori.html
  Dupa acest articol, valoarea totala a impozitului in 2007 a fost de aprox 1.2 miliarde ron, nu 437 milioare cum scrie in stirea asta.
  Daca refacem calculul procentual, avem o scadere de 38% a sumelor incasate, nu o crestere de 70%.
  In conditiile cresterii preturilor, aceasta cifra se traduce printr-un numar si mai mic de tranzactii.
 • 0 (0 voturi)    
  TVA la particulari? (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:08)

  Gogu [anonim]

  Cum sa plateasca persoane private TVA pe tranzactii? De ce nu se pune impozit pur si simplu?
  • 0 (0 voturi)    
   TVA este tot un impozit (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:09)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   TVA este tot un impozit (dar indirect).
   S-a optat pentru TVA pentru ca sumele colectate sa fie varsate intr-un anumit cont din bugetul statului.
 • 0 (0 voturi)    
  asa de ploaie .... (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:09)

  frewf [anonim]

  bagati un articol cu poze si balti uriase - cu troleibuze blocate in trafic si cu strazi infundate.

  ca sa se stie...

  avionul ala carpatair... nu conteaza.

  sunt oameni care au coborat din transportul in comun in ploaie... etc..... //// pozeeeeeeeeee


  FELICITARI
 • +1 (1 vot)    
  Asta e (Marţi, 22 aprilie 2008, 19:42)

  Transilvanian man [anonim]

  Asta am vrut asta avem ....depinde numai de noi ca aceste nulitati in frunte cu tov Chitoiu sa plece acasa sau la coada vacii.ASTA ESTE CAPACITATEA LOR INTELECTUALA !!!Ce sa va mai spun lucrez intr-un domeniu in care tov Chitoiu mi-e pe undeva sef...sa va spun ca fata de luna trecuta ni se cer incasari cu 40% mai mari?!!! Astia sunt COMUNISTI care vor planuri cincinale ...sa amendezi sa confisti FARA A RESPECTA NICI CEA MAI ELEMENTARA NORMA LEGALA SAU DE BUNSIMT .
  SPER CA POPORUL ASTA SA VOTEZE IN CONSECINTA SI SA ARUNCAM JIGODIILE LA GUNOI!!!!
  • +1 (1 vot)    
   sunt in asentimentul tau (Marţi, 22 aprilie 2008, 21:09)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui Transilvanian man

   Sistemul bolnav are tot felul de pupincuristi si sefi care sunt pusi in functie sa cosmetizeze situatia si asa cum bine ai spus la cincinal sa fie raportate realizari marete cu oameni mai putini si platiti la nivelul unui ajutor social (daca se poate). In spiritul de turma al fricii taierii stimulentelor sau primelor functionarii sunt santajati si pusi la colt.Se spune cu mainile curate si cu venituri de asistat social! E o boala de sistem! Nu se vindeca.. e un cancer al societatii civile lipsite de reactie si mai ales de resurse umane...
 • +1 (1 vot)    
  specula (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:01)

  Costin [anonim]

  "specula" se numea pe vremea comunismului, acum se cheama AFACERE si ca orice afacere trebuie impozitata, dar asta nu e o solutie pt acum.
  Oamenii care castiga 300E tot nu isi vor permite o casa.

  Uitati-va ce se intampla in Europa si America, acolo unde economia duduie: statul construieste drumuri si atat, de restul se ocupa constructorii si se construieste LA GREU. Rezultatul este ca orice familie medie isi permite o casa.

  Guvernul roman este f priceput la a pune bariere.
  Nu asa se conduce o tara.
  • +1 (1 vot)    
   si cum ramane cu recuperarea (Marţi, 22 aprilie 2008, 20:53)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Costin

   ca de platit se plateste... dar cum se recupereaza ? ca fiscul nu accepta facturi si bonuri fiscale/de casa pe pers fizica... mai ales de la cei care au construit deja dar nu au vandut inca...
   • +1 (1 vot)    
    MF doreste impozitare dubla nepermisa in UE (Marţi, 22 aprilie 2008, 23:14)

    Tania [anonim] i-a raspuns lui alex

    Ce vor cei de la ministerul finantelor este dubla impozitare, pentru ca constructorul deja a platit cea mai mare parte din TVA (pentru materiale si manopera, mai putin pe profit). Iar in pretul de vinzare se regaseste si acest TVA, deci cumparatorul suporta deja o parte din TVA. Constructorul, ca persoana fizica nu are dreptul de a deduce si doar adauga TVA la pret. Deci cei de la M. Finantei vor ca acest pret sa se mai impoziteze odata, desi a fost impozitat si suportat de cumparator. Ce poate fi impozitat e doar diferenta dintre pretul final si cheluielile constructorului. In afara de asta multi au precontracte de cumparare din 2005 sau 2006 cind nu exista un TVA pentru persoanele fizice si fiecare si-a facut deja un anumit plan. In UE nu exista dubla impozitare, daca tot vorbeste Chitoiu de UE iar modificarea impozitarii se face cu o perioada de tranzitie.
    • 0 (0 voturi)    
     corect (Miercuri, 23 aprilie 2008, 3:33)

     Iulian [anonim] i-a raspuns lui Tania

     Tania, foarte bine argumentat si prin prisma acestei realitati ar trebui sa fie suficient ca intreaga "initiativa" legislativa sa fie anulata.

     Caz simplu: Popescu mosteneste de la bunica un teren de 10,000 mp. Il vinde intr-o singura tranzactie, nu plateste impozit. Il parceleaza in 20 de loturi x 500 mp, deja este speculant si ar trebui muls.

     Treaba cu continuitatea lasata la latitudinea inspectorilor fiscali este o afirmatie care descalifica instant. Iti trebuie totusi un dram de minte sa realizezi acest lucru.
 • +1 (1 vot)    
  Legi (Marţi, 22 aprilie 2008, 22:05)

  gelu [anonim]

  Cel mai simplu, cum se procedeaza in tarile normale, e sa taxezi daca vinzi dupa X ani adica, daca cumperi azi si vinzi peste 6 luni cu 20% profit platesti impozit, tva, sau alte taxe. Nu e nevoie de nici un inspector pentru acest lucru , o simpla lege este suficienta. Daca vinzi mai repede de 5 ani inseamna ca vrei sa faci specula. Ar mai trebui luat in calcul si numarul de locuinte detinute de o familie, daca ai 3 apt si 5 case de vacanta, inseamna ca poti plati taxe pt ca nu stai in drum. In schimb daca faci o prima achizitie cu scopul de resedinta principala ar trebui sa fi incurajat.
  • +1 (1 vot)    
   mi se pare corect (Miercuri, 23 aprilie 2008, 8:39)

   alin [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Mi se pare corecta propunerea lui Gelu, partial se si aplica:

   1. impozit de 3% pe toata suma daca vinzi mai repede de 3 ani si de 2% daca vinzi dupa trei ani (platit doar de vanzator);

   2. la impozitele pe cladiri, pt. a doua locuinta se plateste majorat cu 15%, iar de la a treia majorat cu 50%.

   TVA-ul nu are sens la tranzactiile intre persoanele fizice, nici macar nu exista rublica pt. TVA pe formularul declaratiei de venit fiscal. In 2007 nu se factura TVA pentru imobile nici intre persoanele juridice.

   Domnul de la fisc nu stie nici ca impozitul retinit la sursa nu se declara de catre contribuabil, notarii sunt cei care-l retin si-l vireaza, asa ca nu stiu despre de evaziune vorbeste.

   Eu am vandut un teren cu 5 Eu/mp intr-o zona de deal (cu acces dificil), dar fiindca notarul avea in grila lui de preturi ca in localitatea respectiva pretul este de 10 Eu/mp, am platit taxe notariale si IMPOZIT duble. Unde este evaziunea? Hotia de ce nu se pedepseste?
 • +1 (1 vot)    
  Preturile se vor mari (Marţi, 22 aprilie 2008, 23:14)

  alin [anonim]

  Pentru a fi siguri ca nu vor pierde daca "domnii inspectori fiscali" vor decide ca este comert cu continuitate, vanzatorii vor mari preturile cu 19%.
 • -1 (1 vot)    
  tva la pf (Miercuri, 23 aprilie 2008, 8:34)

  din sistem [anonim]

  Cred ca se face o mare confuzie. Nu se va plati tva pentru instrainarea unei locuinte personale ci se va plati tva de catre "dezvoltatorii imobiliari" persoane fizice care se ocupa cu constructia de case, vile, apartamente, fac t ranzactii cu terenuri tocmai pentru a nu plati tva ca persoanele impozabile . Daca acest gen de activitate devine o afacere din care se cistiga bani, si nu putini, de ce sa nu plateasca tva ? Pentru evitarea dublei impuneri nu au decit sa se inregistreze ca persoane impozabile ( juridice su fizice ) inregistrate in scopuri de tva si atunci au drept de deducere. Chiar si asa, ar trebui ca pers. fizice sa aiba drept de ajustare a tva pt. bunurile in stoc la data depasirii plaf. de 35000 eu cind devin platitori de tva. pe baza documentelor care dau drept de deducere. Concluzia: mai bine te autorizezi cind te pui pe construit si vindut.
  • +1 (1 vot)    
   Pravda ma-sii (Miercuri, 23 aprilie 2008, 10:31)

   de pe langa sistem [anonim] i-a raspuns lui din sistem

   TVA este o inventie de aur pentru fisc. Desi numele este "Taxa pe VALOAREA ADAUGATA" acum se aplica la valoarea integrala a unei tranzactii, nu doar la valoarea adaugata. Problema este ca un inspector fiscal va determina caracterul continuu, ca SE VA FACE - nu exista - o baza de date comuna, SE VA EMITE o reglementare de combatere a evaziunii fiscale in domeniu. Cand e vorba de returnat TVA, statul doarme, trage de timp, pune control peste control pe capul solicitantului... cand e vorba de cerut, hop, EVAZIUNE FISCALA, daca nu ia TVA pe orice. Domnul Chitoiu poate nu realizeaza ca suntem multi care avem acces la Internet, inclusiv la reglementarile UE pentru TVA, si mai citim si engleza. De exemplu, aici: http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l31057.htm
   • 0 (0 voturi)    
    tva (Joi, 24 aprilie 2008, 15:58)

    esti pe langa... dar la cunostiinte [anonim] i-a raspuns lui de pe langa sistem

    Pai asa se si face: se plateste la valoarea adaugata.
    Sa luam 2 cazuri:
    1 - esti comerciant, cumperi un produs cu 1000 um + 190 um (tva aferent) si il vinzi cu 2000 um + 380 um (tva aferent). Tu deduci 190 tva de la cumparari si colectezi 380 tva la vanzari si in consecinta platesti la stat taxa pe valoarea adaugata de 1000 um adica 190 um (380-190)
    2 - esti producator, cumperi materii prime cu 500 um + 95 um (tva aferent), mai adaugi si alte cheltuieli fara tva (dobanzi, salarii, taxe la salarii, amortizare etc) rezultand un total de cost de 1000 um si tu vinzi cu 2000 um + 380 um (tva aferent). in cazul asta vei plati la stat tva de 285 um (380-95).
    Se plateste tva doar la valoarea adaugata in cazul persoanelor juridice. In cazul persoanelor fizice esti consumator final si suporti integral tva-ul atat cat este el si cat te ingrijesti tu sa cauti pretul cel mai mic.
    succesuri!
 • -1 (1 vot)    
  Parerea mea .. (Miercuri, 23 aprilie 2008, 9:21)

  Nelson Mandravela [anonim]

  Ideea si intentia sunt laudabile. Nu va afecta oamenii care isi cumpara un partament ca sa traiasca in el cu familia. Se refera la smecherii aia care ii vedem noi in X5 cu lant de aur la gat si care din asta traiesc. Trebuie sa intelegem faptul ca banii pe care ei nu ii platesc statului sunt obtinuti in mod fraudulos. Nu va inchipuiti cate tranzactii pe luna face un astfel de "bussinesman". Preferati ca acesti bani sa se duca in vile cu turnulete multe sau la gradinita copilului dvs? Vor fi norme clare si criterii prin care un inspector va anliza si va decide scopul comercial al unor astfel de tranzactii. Asa se intampla si afara, nu este o gaselnita a fiscului nostru. Este cam acelasi lucru ca si cu samsarii care aduc zeci de masini din vest si nu platesc niciun leut impozit, desi activitatea lor are un clar scop comercial. Sa auzim numai de bine!
  • 0 (0 voturi)    
   stai sa vezi (Miercuri, 23 aprilie 2008, 15:17)

   doom [anonim] i-a raspuns lui Nelson Mandravela

   da.. stai sa ii vezi pe aia de care zici tu cum o sa se inghesuie sa plateasca TVA la fel cum se inghesuie si acum "afaceristii" sa plateasca impozit. tot oamenii de rand o sa plateasca si o sa fie ciuca batailor si calcati in picioare de catre rahatii de inspectori spagari. ca nu au astia instalatie sa se ia de aia cu kg de Au la gat . il scuipa`n ochi din viteza lui q7.

   lege tampita .. ce e aia continuitate? domnule de taxe si impozite esti chiar tampit si nu iti dai seama ce spui?
 • +1 (1 vot)    
  capitalism? (Miercuri, 23 aprilie 2008, 9:43)

  petcu [anonim]

  Se vede clar din multe postari ca unora nu le place capitalismul, fiindca ei nu sunt capabili sa devina bogati, iar bogatii - desigur - sunt cu totii hoti :(

  Nu se gandesc la un mediu fiscal propice pentru a devenii si ei mai instariti. Va dau un citat dintr-un post de mai sus sa vedeti ca exista deja parghii pentru a-i impozita suplimentar pe cei care se ocupa in mod sistematic de tranzactii imobiliare:

  "1. impozit de 3% pe toata suma daca vinzi mai repede de 3 ani si de 2% daca vinzi dupa trei ani (platit doar de vanzator);

  2. la impozitele pe cladiri, pt. a doua locuinta se plateste majorat cu 15%, iar de la a treia majorat cu 50%.

  TVA-ul nu are sens la tranzactiile intre persoanele fizice, nici macar nu exista rublica pt. TVA pe formularul declaratiei de venit fiscal. In 2007 nu se factura TVA pentru imobile nici intre persoanele juridice.

  Domnul de la fisc nu stie nici ca impozitul retinit la sursa nu se declara de catre contribuabil, notarii sunt cei care-l retin si-l vireaza, asa ca nu stiu despre de evaziune vorbeste."
  • -1 (1 vot)    
   tva cladiri si terenuri (Miercuri, 23 aprilie 2008, 10:38)

   un cunoscator [anonim] i-a raspuns lui petcu

   Citeste te rog cu atentie penultimele comentariii. Daca nu te pricepi nu mai comenta ca bagi lumea in ceata sau o faci intentionat? Nu mai plinge de mila dezvoltatorilor imobiliari. Cine face afaceri trebuie sa stie ca se plateste tva la plus valoarea creata din afacerea respectiva. Tva -ul nu are nici o legatura cu retinerea la sursa care in cazul acesta este echivalentul imp. pe profit la societati sau imp. pe venit din tranzactii imobiliare pentru pers. fizice neintegistrate fiscal.
 • 0 (0 voturi)    
  Scop comercial? (Miercuri, 23 aprilie 2008, 9:51)

  isreddog [anonim]

  Este necesara definirea.
 • +1 (1 vot)    
  Pret (Miercuri, 23 aprilie 2008, 10:26)

  eu [anonim]

  In aceeasi zi cu intrarea in vigoare a actului normativ mp de teren care costa 100 eur va costa 119 eur. Deci tot in buzunarele noastre se va simti.
  Punct
 • +1 (1 vot)    
  ANAF (Miercuri, 23 aprilie 2008, 10:32)

  elis [anonim]

  disperati trebuie sa mai fiti de recurgeti la asaceva o sa luati impozit si de pe cresterea matelor pana la urma pentru a umfla oala numita bugetul statului si pentru a mai primi ..... spaga.Apropo stie cineva cate case au acesti indivizi si cine ocupa casele depe langa orasele tarii?sau cate terenuri au? etc.
 • 0 (0 voturi)    
  subiect (Miercuri, 23 aprilie 2008, 11:24)

  bagamare.ro [anonim]

  lasa ca e bine asa, ca si asa se fac multe smecherii cu tranzactiile imobiliare.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru Nelson Mandravela si "din sistem" (Miercuri, 23 aprilie 2008, 12:29)

  un pagubit [anonim]

  Aveti dreptate, masura e facuta sa fie impozitati cei care construiesc blocuri pe persoana fizica, dar loveste in cumparatori, pentru ca antreprenorii nu vor face altceva decat sa mareasca preturile cu 19%
  Eu de exemplu am contractat in 2007 un apartament care va fi gata spre sfarsitul anului acesta. Am semnat un precontract, am dat un avans x euro si m-am angajat ca la primirea apartamentului voi plati y euro. Antreprenorul poate sa anuleze antecontractul si sa-mi dea cei x euro inapoi, sau, daca eu sunt de acord, sa imi schimbe pretul la y *1.19.
  E corect ca eu sa platesc mai mult, desi m-am inteles cu el la un anumit pret ? Ar trebui ca masura sa se aplice doar pentru cei care au inceput constructiile dupa momentul in care a iesit legea!
 • 0 (0 voturi)    
  Piata neagra / gri (Miercuri, 23 aprilie 2008, 12:29)

  Oxigen [anonim]

  De fapt TVA este SINGURA taxa platita de piata neagra (indirect, desigur). Sper ca notiunea de "continuitate" e definita in numar de tranzactii pe an. TVA se plateste indirect pe toate salariile din economia "la negru" - in mancare, produse, si pe ce se mai duce leafa amaratului de lucreaza la negru. TVA se plateste pe materiale. Insa TVA nu se plateste pe "plusvaloarea" din constructii. Stiu mai multe blocuri de apartamente facute de persoane fizice. Si vandute. Pana acum totul era perfect legal - si evident mai profitabil asa. Poate asa se va lucra "la alb" cu impozit 16% decat "la negru" cu TVA de 19%. Un raspuns interesant mai sus - daca un teren mostenit este divizat si vandut ca parcele - asta e activitate comerciala... sa-si faca un PFA sau SRL, si in loc de 19% TVA (pe care si-l deduce) pune 16% impozit pe profit.
 • +1 (1 vot)    
  TVA (Miercuri, 23 aprilie 2008, 12:48)

  carmen [anonim]

  pentru zveda si ceilalti forumisti

  Sa presupunem o varianta :
  daca ai inceput o constructie de apartamente de vanzare acum doi ani ( pe o alta legislatie), ai obtinut procesul verbal de receptie finala ( ai terminat cladirea ) in anul 2007, ai facut antecontracte in 2006 si 2007 si ai incasat banii inainte de 2008 de la clienti, dar din cauza cadastrelor ( dupa cum stie toata lumea domnii de la oficiile de cadasru se misca foarte greu ) care au iesit abia in 2008 ( depuse la cadastru in vara anului 2007 ) nu ai putut face actul final la notar ( prin care se transfera proprietatea ) esti obligat sa platesti TVA? este corect? In aceasta varianta nu mai poti deduce nici un fel de tva pentru ca ai terminat deja constructia. Alt aspect: ai cumparat materialele cu tva, nu mai poti deduce tva-ul pentru ca ai terminat constructia, dar trebuie sa platesti la stat tva pentru ca faci vanzari repetabile in scop comercial? Ma repet este corect sau legal? Nu ar tebui sa existe o perioada de trecere la noua legislatie? Sau sa fie aplicabila pentu cei care obtin autoizatia de constructie anul acesta si incep sa constuiasca pe o noua legislatie de care sunt constienti si pe care o accepta.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: TVA (Miercuri, 23 aprilie 2008, 21:35)

   zvezda [anonim] i-a raspuns lui carmen

   Tu esti mai naiva decat ala care a spus ca nu iau inspectorii spaga, ca se face puscarie. :)))
   Unde scrie ca tu iti deduci vreun TVA? Cum sa deduci TVA pe persoana fizica? Nu deduci nimic, platesti de doua ori, odata pe materiale si inca o data pe tot. Iar inspectorii decid cine plateste jde mii de euro si cine nu plateste, dupa cum vrea muschii lor. Acum ai inteles?
   Nu conteaza ca e ilegal, aberant, orice... dupa cum spunea si marele ganditor cu manivela, daca poporul vrea, e ok, nu e nici o problema. Punem pariu ca daca se face o "dezbatere publica" poporul o sa vrea? Ajunge un discurs-doua care sa starneasca mania proletara impotriva alora cu Q7 si lant la gat, si gata! Romanul e oricand gata sa-si omoare capra, daca la vecinul ii mor doua capre.
   Unele comentarii m-au socat, din pacate foarte multi romani habar n-au pe ce lume traiesc. Dar absolut deloc!
   Parerea mea e ca timpenia asta nu e pentru ce credeti voi, ci ca sa ii impiedice pe speculanti sa vanda vreo cativa ani, ca altfel se sparge piata imobiliara (bula, minciuna, spuneti-i cum vreti). Numai ca se va sparge oricum, si cu tva si fara.
 • 0 (0 voturi)    
  manipulare (Joi, 24 aprilie 2008, 11:45)

  George [anonim]

  Daca ne uitam superficial la ultimul paragraf, tragem concluzia ca piatza nu este in plin blocaj ci dinpotriva este in plina crestere. Daca este citit ceva mai atent, observam ca domlul Chitoiu se uita la incasari, vede ca are 70% (nu contest cifrele ,nu stiu daca-s reale, ma intereseaza doar rationamentul) crestere si trage concluzia ca a crescut "volumul vanzarilor" sau "volumul tranzactiilor" . Cele doua zone "Incasari" si "Volum tranzactii sau vanzari" nu mai sunt corelate daca analizam 2007 fata de 2008. Crestere preturilor la locuinte a fost de peste 100% in aceasta perioada. Ar trebui sa-l ingrijoreze pe domnul Chitoiu ca incaseaza numai cu 70% mai mult. Aceasta crestere daca exista se datoreaza cresterii pretului si nu a volumului de tranzactii. Concluzia corecta ar trebui sa fie : "Volumul tranzactiilor este mai mic decat anul trecut". Cred ca ca mesajul dorit al domnului Chitoiu este "Vindeti sau cumparati acum, numai sovaiti ca altfel va taxez pe cu TVA".
 • 0 (0 voturi)    
  eu ce fac acum? (Joi, 22 mai 2008, 12:05)

  Laura [anonim]

  am contractat un apartament in 2007 la un pret, blocul acum se construieste, am luat credit de la banca si am platit deja 2 rate...in iarna cand e gata constructia si platesc ultima rata si fac contractul de vanzare-cumparare eu de unde mai dau si 19% TVA? ca nu mai imi da nici o banca alt credit...si atunci ce fac?
  cand am luat apartamentul nu era nici un TVA stiam exact cati bani imi trebuie si daca ma incadrez pt un credit....acum am 2 variante ma imprumut de restul de bani (de unde nu stiu) sau renunt la apartament imi iau banii inapoi si alt apartament nu mai am de unde sa imi iau de banii astia...in concluzie tot eu am de pierdut...
  DECI EU CE FAC?
 • 0 (0 voturi)    
  hotarasc inspectorii (Vineri, 1 iulie 2011, 21:41)

  pintilie constantin [anonim]

  Nu se poate ca cineva sa aplice legea dupa bunul plac. Doi frati cu acelasi nume pe acte nu au voie sa se mute in alta parta ca, de guvernul sa gandit sa le puna in caca TVA-ul daca isi vand casele.Trebuie sa locuiesti fortzat ca pe vreme lui Mihai Viteazu, legat de glie, altfel muncesti pentru bunastarea guvernantilor...tara de AFRICANI


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by