HotNews.ro a prezentat, miercuri, cazul a peste 300 de masteranzi ai Academiei de Studii Economice (ASE), care s-au trezit ca, pe numele lor, Academia a creat conturi bancare si carduri fara acordul lor. Potrivit reprezentantilor BNR, conturile bancare si cardurile nu pot fi eliberate decat pe baza unui contract semnat si al unei cereri scrise semnate de catre beneficiar. Reprezentantii BNR sustin ca bancile care incalca aceste reguli pot fi sanctionate. Pe de alta parte specialistii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) spun ca eliberarea cardurilor fara acordul titularilor reprezinta si o incalcare grava a legislatiei privind protectia datelor.

Potrivit reprezentantilor BNR, bancile care emit carduri fara a avea o semnatura, un contract si o cerere scrisa din partea beneficiarilor pot fi sanctionate. "Nu este tocmai normal ca o banca sa emita un card fara a avea o cerere scrisa din partea benficiarului. Daca nu exista un contract semnat, bancile nu pot baga pe gat cardurile bancare", a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. In opinia acestuia, fostii masteranzi care s-au trezit cu conturi deschise la BCR trebuie sa sesizeze Protectia Consumatorilor si Directia de Supraveghere din cadrul BNR. "In aceste cazuri BNR poate avertiza banca, dar este nevoie de o analiza pentru a fi stabilite conditiile in care s-au emis aceste carduri", a mai declarat Stet.

Eliberarea cardurilor se face doar prin contract si cerere scrisa

Banca Nationala a Romaniei a emis in 2006 un nou regulament privind eliberarea si utilizarea instrumentelor de plata electronica (cardurile bancare). In acest regulament se prevede in mod clar ca o banca nu poate emite un card decat la solicitarea scrisa a unui beneficiar si numai dupa ce acesta a semnat un contract cu banca emitenta. "Niciun instrument de plata electronica nu va fi pus la dispozitie unei persoane fizice sau juridice decat in urma unei cereri scrise, inaintata de aceasta persoana. Pentru evaluarea si limitarea riscurilor emitentul poate cere solicitantului date si documente necesare, atat pentru identificarea solicitantului, cat si pentru verificarea bonitatii sale", se precizeaza la Sectiunea II, art. 6, Regulament nr. 4 din 13 iunie 2002 emis de BNR. De asemenea BNR a mai stabilit si ca "Emitentul este o banca autorizata de Banca Nationala a Romaniei sa emita instrumente de plata electronica si care pune la dispozitie detinatorului un instrument de plata electronica, pe baza unui contract incheiat cu acesta".

ANPC: "Cardurile fara acord reprezinta o incalcare a legii"

Potrivit reprezentantilor ANPC, eliberarea de carduri fara acordul benficiarului reprezinta o incalcare grava a legii. "Nu se poate ca o banca sa elibereze un card fara a avea la baza o semnatura. Acesta situatie priveste si ANPC-ul, dar cred ca exista si o latura penala, deorece s-au incalcat si legile care privesc protectia datelor personale", au declarat reprezentantii ANPC. Potrivit legii 677/2001 prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul sau daca prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.

Student politehnist: "Nu am facut niciodata cerere pentru acel card"

Cititorii HotNews.ro au mai prezentat si alte cazuri in care alte banci au eliberat carduri in baza unor protocoale incheiat cu diferite universitati. Razvan Stanica a urmat cursurile Universitatii Politehnice Bucuresti si el sustine ca a primit un card bancar fara sa isi fi dat consimtamantul ca datele sale sa fie utilizate in acest sens.

Marturia lui Stanica:

  • "Povestea mea este aceeasi cu a miilor de studenti de la UPB. In octombrie 2003 am inceput facultatea, mai precis Facultatea de Inginerie in Limbi Straine (FILS) din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. Pentru ca am avut o medie buna la examenul de admitere, am fost afisat pe lista cu studenti bursieri. Cand m-am dus la secretariat sa intreb cum o sa primesc banii (de fapt m-am dus sa intreb cat e bursa, ca asta ma interesa pe mine :))), mi s-a spus ca prima luna de bursa o sa o ridic de la secretariat la o data anume, iar din luna urmatoare (noiembrie) o sa primesc un card. Asa ca in octombrie am stat la o coada imensa ca sa iau cei 1 milion si ceva, iar din noiembrie banii au intrat direct in "my new fresh BCR card". Nu am facut niciodata cerere pentru acel card, nu m-am deplasat la banca, cardul a venit direct la secretariat si l-am ridicat de acolo. Cardurile nu s-au facut doar pentru studentii bursieri, ci pentru absolut toti studentii, asta o stiu sigur pentru ca prin anul 2-3 mergeam mai des pe la secretariat si vedeam intr-un colt acolo o cutie cu carduri care nu au fost ridicate niciodata (dar pentru care sunt sigur ca se plateau comisioane:P), pentru ca studentii respectivi nici nu stiau ca au asa ceva. Sincer sa fiu, eu m-am bucurat ca am primit cardul ala pentru ca studentii de ani mai mari nu aveau card (noi am fost primul an cu "card din oficiu") si stateau in fiecare luna la niste cozi interminabile. Dar m-a deranjat chestia asta, ca nu m-a intrebat nimeni daca eu vreau cardul respectiv, poate aveam deja unul, cine stie. Plus ca la inceput era o situatie penibila in care bursa nu putea fi incasata decat pe respectivul card BCR, chiar daca tu aveai alt card si voiai sa il folosesti pe acela. Bine, chestia asta s-a remediat anul trecut parca, acum se poate folosi orice card. Dar studentii de anul 1 inca mai primesc carduri din oficiu, nu stiu daca tot de la BCR sau de la BRD".