Comisia Europeana a urcat usor estimarile pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, la 6,2%, si prognozeaza o temperare mai puternica a avansului anul viitor, transmite NewsIn.

Potrivit raportului CE, in 2009, cresterea economica va fi de 5,1%, fata de 5,8% in estimarile anterioare, in conditiile in care masurile de limitare a cererii interne isi vor face efectul din al doilea semestru al acestui an, pe fondul avansului creditarii si al cresterilor salariale.

Romania este singura tara din UE pentru care Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile de crestere economica in cadrul prognozei de primavara fata de cea din toamna anului trecut, anticipand un avans al produsului intern brut (PIB) cu 6,2% in 2008.

Desi estimeaza o "aterizare lina" pentru economia Romaniei, economistii Comisiei nu exclud complet riscurile ca un avans mai accelerat al economiei si adancirea dezechilibrelor economice sa determine, apoi, o corectie economica brusca.

O crestere nesustenabila a economiei romanesti ar fi cea alimentata de cresterile salariale peste estimari, in contextul agravarii asteptarilor inflationiste si a unei politici fiscale insuficient de restrictiva pentru a limita presiunile asupra cererii interne. Prognoza CE mai ia in calcul si "aparitia unor surprize neplacute dinspre o eventuala agravare a turbulentelor financiare internationale".

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) prevede, pentru acest an, un avans al PIB de 6,5%, pe care il vede temperandu-se la 6,1% in 2009.

Comisia a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei

Executivul Uniunii Europene si-a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din 2008 si din 2009, ca urmare a cresterii cheltuielilor sociale, legate de majorarea pensiilor si introducerea pilonului II, dar si a slabei planificari bugetare.

Astfel, deficitul public este estimat la 3,7% din PIB-ul Romaniei pentru 2008 si la 4,1% din PIB in 2009.

In prognoza de toamna, CE estima un deficit public de 3,6% din PIB pentru acest an si de 4% din PIB in 2009.

Deficitul general al bugetului consolidat al Romaniei, calculat conform standardului european ESA95, este estimat de Bruxelles la 2,9% din PIB pentru acest an si la 3,7% din PIB in 2009, fata de 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,1% din PIB in prognoza de toamna.

Comisia Europeana atrage atentia in raportul publicat luni ca exista multi factori de risc care pot influenta negativ bugetul de stat in acest an.

"In ciuda masurilor recente de a controla cheltuielile publice, ramane un risc considerabil de deficite mai mari, care se adauga unei politici fiiscale deja expansioniste, intr-un context in care vulnerabilitatile macroeconomice ar cere mai degraba o politica fiscala mai restrictiva", se afirma in raportul Comisiei.

Romania, Slovacia si Danemarca sunt singurele tari membre ale UE pentru care Bruxelles-ul estimeaza o inrautatire a pozitiei bugetare structurale in 2009.

Previziuni optimiste pentru cursul de schimb

Pe de alta parte, Comisia Europeana anunta o crestere de la 3,35 lei pentru un euro la 3,71 lei.

CE anunta ca de deprecierea monedei nationale nu vor scapa nici state precum Ungaria, Danemarca, Suedia si Marea Britanie.