





Finantele vor prelua de la BNR operatiunile de adjudecare si plasare a titlurilor de stat
"In curand, va fi finalizata implementarea unui sistem electronic de licitatie pentru piata primara a titlurilor de stat, dezvoltata de Reuters, astfel incat plasarea si adjudecarea emisiunilor sa se realizeze la nivelul MEF. Rezultatele licitatiilor ar urma sa fie transferate in timp real in sistemul elecronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat existent la BNR, printr-o conexiune speciala, care sa permita procesarea automata", precizeaza comunicatul. In prezent, licitatiile pentru emisiunile de titluri de stat se realizeaza prin Banca Nationala a Romaniei (BNR), mandatata de MEF sa indeplineasca functia de agent de plasare.
Sistemul de organizare al acestor licitatii are la baza o aplicatie semiautomata, dedicata pietei primare, dezvoltata la nivelul BNR, derularea licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat necesitand o perioada de timp destul de mare pentru prelucrarea ofertelor, centralizarea acestora si anuntarea rezultatelor.
MEF impreuna cu BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central (RoClear) au identificat si au demarat un proces de implementare a unei solutii informatice privind listarea la bursa a titlurilor de stat care va permite conectarea BVB la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat. Astfel, va fi asigurata simultaneitatea tranzactionarii titlurilor de stat pe piata bursiera si pe cea interbancara in conditiile pastrarii infrastructurii tehnice actuale.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul