Taxele si impozitele vor putea fi platite on-line, din acest an, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Sistemul va fi introdus dupa 15 septembrie 2008, mai intai pentru persoanele fizice care declara venitul anual si, uterior, pentru companiile depun on-line declaratiile fiscale. In acest mod, birocratia si costurile ar urma sa se reduca, a precizat Chitoiu, desi a recunoscut ca sistemul on-line folosit in prezent pentru declaratii este preferat de numai 5% dintre firme. Reticenta acestora s-ar explica prin lipsa de incredere in angajatii Fiscului.

"Dupa ce vor fi emise deciziile de impunere pentru persoanele fizice care depun declaratiile anuale de venit, adica dupa 15 septembrie, vom introduce plata on-line, prin card, a impozitelor", a afirmat Chitoiu pentru Hotnews.ro. Persoanele fizice obligate sa depuna declaratii anuale de venit sunt cele care obtin venituri din alte surse decat cele din salarii sau asimilate salariilor, precum: activitati independente, insemnand activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, dar si transferul titlurilor de valoare, venituri in strainatate, activitati agricole.

Plata on-line are numeroase avantaje pentru contribuabili, sustine presedintele Fiscului. "Nu trebuie sa mai mearga la ghisee sau sa fie dependenti de un program", a explicat Chitoiu. Cu toate acestea, el a admis ca actualul sistem on-line pentru depunerea declaratiilor fiscale este folosit de numai 5% dintre firme. "Sunt firme de contabilitate in Bucuresti care lucreaza pentru 40 de agenti economici si au cate o persoana care se ocupa de depunerea formularelor si plata impozitelor pentru fiecare sector", a spus Chitoiu.

Reticenta firmelor de utiliza sistemele on-line a fost pusa de presedintele ANAF pe seama neincrederii in lucratoriii Fiscului. "Daca unii dintre contribuabili au mers la organul fiscal si au stabilit ca au de plata o suma, iar dupa trei luni au constatat ca ea nu mai corespunde cu ceea ce au inregistrat in contabilitate, capata neincredere", a spus Chitoiu.

Pentru a exemplifica motivele care duc la lipsa de incredere a companiilor in angajatii Fiscului, Chitoiu a aratat ca, in 2005, imediat dupa implementarea sistemului de declarare on-line pentru marii contribuabili (firmele cu cifre anuale de afaceri de peste 70 milioane lei), sumele inscrise in bazele de date au fost dublate, iar cei mai multi dintre acestia figurau cu arierate bugetare. Ca urmare, in 2006 si 2007, s-a redus numarul firmelor care au optat pentru sistemul on-line.

Sistemul de depunere on-line a declaratiilor fiscale pentru toate categoriile de persoane juridice functioneaza la nivelul intregii tari de la 1 aprilie 2008.