Federal Reserve (Fed), sistemul american de banci centrale, a anuntat miercuri o noua scadere a dobanzii-cheie cu 0,25%, ajungand la 2%. Este cea de-a saptea scadere in sapte luni, alimentand temerile privind cresterea inflatiei. FED, condusa de Ben Bernanke, a confirmat astfel asteptarile pietelor financiare. Decizia survine la cateva ore dupa ce Departamentul pentru Comert al SUA a anuntat o crestere economica de 0,6% in primul semestru din 2008 - valoare peste asteptarile pesimiste ale pietei.

Impotriva deciziei de scadere a ratei dobinzii au votat doi membri ai Comitetului, la fel ca si la ultima scadere.

In comunicatul remis presei, FED constata ca "activitatea economica ramine slaba", si atrage atentia asupra pericolului inflatiei.

"Pietele financiare ramin supuse unui stres considerabil", se mai arata in comunicatul FED, care confirma asteptarile pesimiste ale pietelor.

Reactii previzibile ale pietelor financiare

Primele reactii ale pietei nu au reflectat schimbari dramatice fata de evolutiile de dinaintea anuntului: dolarul s-a apreciat fata de euro, pretul petrolului a mai scazut putin, iar Bursa din New York si-a continuat cresterea.

O decizie asteptata

Analistii au fost unanimi in prognozarea unei noi scaderi a dobanzii de politica monetara. "Rezultatul va fi scaderea cu un sfert de punct" a dobanzii de politica monetara, spunea miercuri dimineata un analist de la grupul bancar francez Societe Generale, citat de NewsIn.

Majoritatea analistilor se asteptau sa citeasca printre randurile comunicatului Federal Reserve indiciul unei pauze a relaxarii politicii monetare, mai ales din cauza riscurilor tot mai accentuate legate de inflatie.

La sedinta anterioara de politica monetara a Fed, doi dintre membrii FOMC si-au exprimat dezacordul cu scaderea dobanzii cheie si au atras atentia asupra pericolului crescut al presiunilor inflationiste.

Situatia nu s-a schimbat intre timp, deoarece pretul petrolului a ajuns la niveluri record, iar alimentele s-au scumpit exploziv.

Cresterea economica a SUA - usor peste asteptarile pietei

Tot miercuri, Departamentul pentru Comert al SUA a anuntat o crestere economica in ritm anual a SUA pe primul trimestru din 2008 de 0,6% din PIB, acelasi nivel ca si in trimestrul precedent. Cresterea, desi bazata pe productia pe stoc, a depasit asteptarile analistilor citati de Reuters si a dat un impuls tranzactiilor de miercuri pe bursele europene.

Cu toate ca a depasit asteptarile pietei (care vedea o crestere de doar 0,2 procente), avansul economiei SUA ramine suficient de anemic pentru a intari temerile privind o recesiune.