Fondul Monetar International recomanda Guvernului de la Bucuresti sa se opuna "cu putere" reducerii taxei pe valoare adaugata la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in ceea ce priveste majorarea salariilor. Potrivit Mediafax, acestea sunt concluziile misiunii FMI, prezente in Romania in luna aprilie.

Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana 0,5% din Produsul Intern Brut, in functie de modul de implementare a masurii.

In acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.

Cele trei riscuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, atrag atentia expertii Fondului.

FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabiliutatii fiscale.

Recomandarile intervin in contextul in care autoritatile iau in calcul reducerea TVA la alimente de la 19 la 5 la suta, precum si majorarea pensiilor cu doua luni mai devreme decat era prevazut.