Romania ar trebui sa diminueze cheltuielile publice si nivelul taxelor, sa stimuleze productivitatea muncii si sa evite controlul preturilor si cresterea salariilor, a declarat Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie, care va conferentia luna viitoare la Bucuresti, in cadrul celei de-a 5-a editii a Forumului Financiar Central si Sud Est-European. Prescott a apreciat ca actuala criza financiara nu are repercusiuni dramatice asupra pietelor est-europene.

Prescott le-a recomandat factorilor de decizie din Europa de Est sa mentina taxele la niveluri scazute si sa nu sustina afaceri neprofitabile. "Urmati exemplul Estoniei, Irlandei, Islandei si Slovaciei. Aceasta inseamna infiintarea de sisteme in care oamenii economisesc pentru pensie in conturi de economie personale. Nu sustineti afaceri ineficiente. Creati o piata de munca flexibila, dupa exemplul Danemarcei si al Statelor Unite, unde oamenii parasesc locurile in care sunt mai putin productivi si se indreapta catre cele in care sunt mult mai productivi", a afirmat Prescott.

"Calea catre abundenta este sa stabilesti un sistem in care antreprenorii sa creeze un surplus social prin construirea de noi business-uri operationale. Iar Romania are oamenii ei care au talentul si inclinatia necesare pentru a deveni antreprenori de succes," a spus acesta.

Cresterea economica a Romaniei se datoreaza, in special, investitiilor straine, a mai apreciat Prescott. Acesta a pledat pentru un sistem in care oamenii sa se preocupe de economiserea de fonduri pentru pensionare, intrucat economiile personale sunt cele care ar putea contribui la scaderea deficitului de cont curent.

In opinia laureatului premiului Nobel, o politica de control al preturilor conduce la rezultate proaste in economie, ca si politicile salariale. "Romania ar trebui sa isi diminueze cheltuielile si taxele, dupa exemplul presedintelui american Ronald Reagan datorita caruia economia americana a cunoscut o crestere fara precedent odata ce taxele au fost scazute", a mai spus Prescott.

Edward Prescott va conferentia intre 3-6 iunie iunie la Bucuresti, in cadrul celei de-a 5-a editii a Forumului Financiar Central si Sud Est-European, cu tema "Tendintele pietelor financiare globale. Perspective, crize si transformari. Care este formula succesului?". Prescott este consilier principal pe probleme monetare in cadrul Federal Reserve Bank of Mineapolis si castigator al premiului Nobel pentru economie in anul 2004.